Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

5000 jaar oude brouwerij ontdekt

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

5000 jaar oude brouwerij ontdekt

02 april 2015 om 14:22

Er is een 5000 jaar oude Egyptische brouwerij ontdekt. Blijkbaar woonden in het hartje van het nu moderne Tel Aviv Egyptenaren. Zij brachten hun tijd door met het brouwen van bier.

5000 jaar oude brouwerij ontdekt

Aardewerken vaten met stro

Archeologen ontdekten de brouwerij toen ze voorafgaand aan de bouw van kantoren in de binnenstad van Tel Aviv opgravingen deden. Daarbij troffen ze honderden fragmenten aardewerk aan, waaronder een aantal fragmenten die volgens de Egyptische traditie vervaardigd waren en ooit vaten hadden gevormd waarin bier werd klaargemaakt. “Deze vaten werden met stro of een ander organisch materiaal verstevigd: een methode die zeer ongebruikelijk was onder de lokale bevolking,” legt onderzoeker Diego Barkan uit.

Lees ook

Nationale drank

Dat de Egyptenaren die in Tel Aviv woonden bier brouwden, is niet zo gek. Bier was in vroeger tijden "de nationale drank van Egypte", laten de archeologen weten. Bier drinken was net zo gewoon als het eten van brood en iedereen deed het, ongeacht leeftijd, geslacht of status. Het Egyptische bier werd gemaakt van een mix van gerst en water. Door fruit toe te voegen kreeg het bier extra smaak. 

Niet de oudste brouwerij

De Egyptische brouwerij die nu in Tel Aviv is aangetroffen, is oud, maar zeker niet de oudste Egyptische brouwerij die bekend is. Eerder werden nabij de Nijldelta brouwerijen teruggevonden die erop wijzen dat bier ergens halverwege het vierde millennium voor Christus al werd geproduceerd. Bier heeft dus een hele lange geschiedenis!