Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Accijnsverhoging op bier kost meer dan het opbrengt

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Accijnsverhoging op bier kost meer geld dan het opbrengt

06 maart 2014 om 10:42

Deze week heeft het ministerie van Financiën de ramingen opbrengsten accijnzen naar de Tweede Kamer gestuurd. Hieruit blijkt dat er vorig jaar in Nederland minder bier is verkocht. En het verlies uit de lagere btw-inkomsten weegt niet op tegen de extra inkomsten uit de hogere accijnzen.

Accijnsverhoging op bier kost meer geld dan het opbrengt

Lagere bierverkoop: verlies van 28 miljoen euro

Vorig jaar werd in Nederland 3 procent minder bier verkocht. Hierdoor zijn de BTW-inkomsten gedaald van 798 miljoen euro tot 770 miljoen euro, een verlies van 28 miljoen euro. Het kabinet had gerekend dat de accijnsverhoging van tien procent in 2013 zo'n 39 miljoen euro zou opbrengen. Helaas leverde het maar 24 miljoen euro aan inkomsten op. Te weinig dus om het verlies in de BTW-inkomsten op te kunnen vangen.

De accijnsverhoging heeft dus dus geen geld opgebracht, maar kostte 4 miljoen euro!

Lees ook

Voorspelling uitgekomen

De Nederlandse Brouwers hebben vorig jaar een onderzoek laten uitvoeren om te voorspellen wat de accijnsverhoging precies zou opleveren. Cees-Jan Adema, directeur Nederlandse Brouwers: "In opdracht van Nederlandse Brouwers, berekende Onderzoeksbureau Regioplan begin 2013 dat de 10% bieraccijnsverhoging niet 39 maar 26 miljoen extra aan bieraccijns zou opleveren. Deze voorspelling lijkt helaas uit te komen. Sterker nog: de opbrengsten blijken met 24 miljoen euro zelfs nog iets lager te zijn.

Regioplan voorspelde ook dat lagere bieraccijnsopbrengsten samengaan met een marktdaling van ruim 3%. Dit toont aan dat accijnsverhogingen direct leiden tot een blijvend lagere bierafzet en een toename van het grensverkeer."

Banenverlies

Er zijn echter nog meer extra kosten voor de overheid. Doordat de verkoop van bier terugloopt, komen meer nog meer banen in de biersector op de tocht te staan. Onderzoek van de Brewers of Europe toont dat de directe en indirecte werkgelegenheid van 2008 tot 2012 met 14,7% is gedaald. Nu is voorspeld dat er na de accijnsverhoging van 2013 nog 300 extra banen verdwijnen. Hierdoor loopt de overheid 4 miljoen euro aan sociale premies en inkomstenbelasting mis en moet ze daarbovenop ook extra uitkeringen betalen.

Terugdraaien accijnsverhoging?

"Deze cijfers over 2013 zijn natuurlijk een slechte voorbode voor de effecten van de aanvullende bieraccijnsverhoging met 5.75% per januari 2014. De grenzen van het accijnsbeleid op bier zijn duidelijk bereikt en alles en iedereen - de Nederlandse brouwers, horeca, supermarkten, grensstreek, maar ook de Nederlandse schatkist en werkgelegenheid - zou er bij gebaat zijn als deze verhoging wordt teruggedraaid.", aldus Adema.

Cookie instellingen