Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Alcohol goed voor kwaliteit slapen?

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Alcohol goed voor kwaliteit slapen?

22 november 2012 om 09:11

Nederlanders geven aan beter te slapen na alcohol te hebben gedronken dezelfde avond. Dit zijn de eerste resultaten uit het Groot Nationaal Slaaponderzoek. 

Lekkerder slapen

Eus van Someren, gitarist bij The Scene die zelfs 3 maal op Rock-Werchter heeft gestaan, is nu een gerespecteerd wetenschapper en hoofd van de afdeling Slaap en Cognitie van het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen. Hij heeft zich geïnteresseerd in het hieronder te lezen onderzoek.

Deelname

In september 2009 is van Someren gestart met het interactief Nationaal Slaap Register. Het register is bedoeld om een groot archief op te bouwen van slaap gegevens. Dit kan geheel vrijwillig. Het maakt niet uit of je een goede of een slechte slaper bent. Wie deelneemt, ontvangt geregeld een mail met de vraag om een vragenlijst in te vullen. Via de mail word je op de hoogte gehouden van de resultaten.

 

Lees ook

Dagboek

Meer dan 3800 mensen hebben online een vragenlijst ingevuld waarin werd gevraagd naar gezondheid, slaapgewoonten en eventuele slaapproblemen. 800 van deze mensen hielden een  slaapdagboek bij. Er werd bijgehouden hoe lang ze in bed lagen, hoe lang ze sliepen, hoeveel alcohol ze dronken en hoeveel koffie. Door middel van een kleine online test werd hun reactietijd gemeten. 

Met alcohol lekkerder slapen

Uit de eerste resultaten blijkt dat 1 op de 20 mensen elke dag een slaapmutsje drinkt voor het slapengaan. De deelnemers gaven aan dat ze beter sliepen na avonden waarop alcohol was gedronken. 

Dit geldt niet voor mensen die slaap klachten hebben. Per glas alcohol sliepen zij gemiddeld 9 minuten later in, maar ze werden wel op dezelfde tijd wakker. Deze mensen hadden wel het idee dat ze minder vaak wakker werden. 

Op 21 november werden resultaten van dit onderzoek uitgezonden bij het tv programma Labyrint.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Cookie instellingen