Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Alcohol op het werk is goed!

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Alcohol op het werk is goed!

16 maart 2008 om 12:31

Hoogleraar Ronald Knibbe heeft onderzoek gedaan naar de invloed van alcohol bij bedrijven. En wat blijkt... Alcohol is goed voor het bedrijf!

Alcohol op het werk is goed!

Lees ook

Ronald Knibbe is hoogleraar sociale epidemiologie van alcohol- en drugsgebruik bij de universiteit van Maastricht. Hij constateert dat bij steeds meer bedrijven niet meer gezellig wordt geborreld. En dat gebeurt niet omdat de collega's niet meer leuk zijn, maar omdat alcohol in de ban is gedaan.

Maar, wat wij al lang wisten, alcohol heeft ook positieve functies:  “Het zorgt ervoor dat we gemakkelijker met elkaar omgaan. Ik zou het niet willen missen om tijdens een bedrijfsborrel bijvoorbeeld makkelijker met mijn baas en collega’s te kunnen praten. We moeten de voordelen dan ook niet willen missen, maar het is wel belangrijk om na te denken over de negatieve aspecten die alcohol met zich meebrengt.”

Bij bijna één op de acht bedrijven zijn borrels op het bedrijf uitgesloten of zijn dergelijke feestjes in ieder geval alcoholvrij. Knibbe vindt dat niet veel, vooral met de gedachte in het achterhoofd dat de meeste mensen nog met de auto naar huis moeten. “Het is ook een kwestie van beleid. Zo kan bijvoorbeeld vervoer naar huis worden geregeld met regiotaxi’s. Maar je kunt ook werknemers niet meer dan twee glaasjes laten drinken.”

Uit het onderzoek blijkt ook dat jonge managers vaker dronken zijn en vaker werknemers dronken aantreffen dan hun oudere collega’s. “Dat zou betekenen dat er sprake is van een cultuurverandering. Voor jongeren is een roes of aangeschoten zijn een doel op zich is geworden. Terwijl het gezellig met elkaar zijn voor ouderen belangrijker is.” Knibbe vindt deze verandering een slechte ontwikkeling. “Het minimaliseert de positieve functies van drinken en maximaliseert de negatieve kanten en gevolgen tot mogelijke blijvende alcoholschade.”

Nou, volgens ons hoort een biertje gewoon bij de borrel. En op de fiets naar huis of carpoolen is natuurlijk ook altijd een optie.

Cookie instellingen