Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Alcohol richt meer (maatschappelijke) schade aan dan heroine en crack

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Alcohol richt meer schade aan dan hard drugs

01 november 2010 om 21:26

Alcohol is schadelijker voor mens en samenleving dan heroïne of crack, als de maatschappelijke kosten van het gebruik worden meegerekend. Dat maakten Britse onderzoekers maandag bekend.

Alcohol richt meer (maatschappelijke) schade aan dan heroine en crack

David Nutt, een voormalige drugs-expert van de Britse overheid, presenteert een nieuw model dat zowel kijkt naar de effecten die een drug voor het individu heeft als voor de rest van de maatschappij. Uit de analyse waarin de twee factoren werden gecombineerd, bleek dat alcohol de meest schadelijke drug is, gevolgd door heroïne en crack.

Ook bleek uit het onderzoek dat heroïne, crack en crystal meth de meeste schade aan het individu aanrichten, terwijl alcohol de meeste schade aan anderen aanricht. Tabak en cocaïne worden als ongeveer even schadelijk gezien. LSD en XTC richten de minste schade aan.

Lees ook

De Britse onderzoekers classificeerden twintig soorten drugs op zeventien factoren, negen factoren onder de categorie 'schade aan zichzelf' en zeven factoren die onder de noemer 'schade aan anderen' vallen. Onder 'schade aan zichzelf' zijn factoren als hoe dodelijk is het, hoe schadelijk is het voor de hersenen, hoe schadelijk is het voor je persoonlijke relaties en onder 'schade aan anderen' worden factoren als criminaliteit, familieconflicten en dergelijke gehanteerd. Het totaal levert een score op tussen de 0 en 100 op. Honderd is het meest gevaarlijk, nul het minst.

De lijst is als volgt:
Alcohol 72
Heroïne 55
Crack 54
Crystal meth 33
Cocaïne 27
Tabak 26
Speed 23
Cannabis 20
GHB 18
Benzodiazepine 15
Ketamine 15
Methadon 13
Butaan 10
Qat 9
XTC 9
Anabole steroïden 9
LSD 7
Buprenorphine 6
Paddo’s 5

Kunnen we nu beter bier laten staan en aan de paddo's gaan?!

Cookie instellingen