Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Alcohol verdrijft slechte herinneringen

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Alcohol verdrijft slechte herinneringen

11 september 2008 om 10:57

Overmatig alcoholgebruik doet echt vergeten, blijkt uit onderzoek, maar dan wel selectief. Zo vergeet je in je dronkenschap alle vervelende ervaringen en onthoud je juist de leuke dingen. Dat lijkt een aangename consequentie van een avondje onder invloed, maar het is tegelijkertijd een van de belangrijkste redenen dat alcohol zo verslavend is.

Alcohol verdrijft slechte herinneringen

Lees ook

Sommige mensen drinken om te vergeten, maar wetenschappers beweren nu dat alcohol het geheugen op een selectieve manier aantast. Wie overmatig drinkt, herinnert zich achteraf enkel de leuke momenten van een drinkpartij, terwijl de slechte ervaringen na een glaasje teveel hoogstwaarschijnlijk worden uitgewist. Daarom is het zo makkelijk om opnieuw naar de fles te grijpen.

Alcohol reduceert angstgevoelend, wekt gevoelens van plezier op en neemt alle remmingen weg, waardoor je meer controle over jezelf lijkt te hebben. Maar het effect van alcohol op het geheugen zou wel eens een belangrijk element kunnen zijn in de verklaring waarom alcohol zo verslavend werkt.

Studies van het geheugen van mensen die aan zogenaamd 'binge drinking' doen - zuipen tot je erbij neervalt - hebben aangetoond dat het onvermogen om zich de ergste excessen van een nachtje uit te herinneren de hoofdreden is om het opnieuw te doen.

"De invloed van alcohol op de gemoedstoestand is een gekende reden voor alcoholgebruik en -misbruik. Maar hoe de effecten op het geheugen en de controle over zichzelf bijdragen tot het verslavende karakter van alcohol is minder bekend," zegt professor Theodora Duka van de universiteit van Sussex. "Mensen die te veel drinken vergeten de nefaste gevolgen van alcoholintoxicatie wanneer ze nuchter zijn."

Proefpersonen kregen een aantal emotioneel geladen afbeeldingen te zien voor, tijdens en na het drinken. Hun geheugen functioneerde steeds minder naarmate de alcohol de controle over hun lichaam nam. Andere studies naar de invloed van alcohol tonen aan dat we het risico lopen om verkeerd te oordelen of impulsief te handelen. Dat is vooral het geval bij vrouwen.

Cookie instellingen