Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Alcoholconsumptie vrouwen nadert die van mannen

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Alcoholconsumptie vrouwen nadert die van mannen

27 oktober 2016 om 15:53

Wereldwijd drinken vrouwen gemiddeld steeds meer alcohol.

De consumptie ervan is bijna even hoog als die van mannen.

Vrouw drinkt bier

Australische onderzoekers hebben onderzoek gedaan met gegevens uit 68 verschillende studies verricht tussen 1948 en 2014.

Alcoholgebruik

De onderzoekers verdeelden de data in drie groepen: 'weinig tot gemiddeld alcoholgebruik', 'excessief alcoholgebruik' en 'sociale- en gezondheidsproblemen in relatie tot alcoholgebruik'.

Mannen die geboren waren tussen 1891 en 1910 dronken twee keer zo veel 'weinig tot gemiddeld' als vrouwen. Mannen en vrouwen geboren tussen 1991 en 2000 deden dat gemiddeld evenveel.

Binnen dezelfde periode daalde het verschil tussen de twee seksen op het gebied van excessief alcoholgebruik van drie naar 1,2 keer zo veel. De genderkloof met betrekking tot sociale- en gezondheidsproblemen in relatie tot alcoholgebruik werd kleiner van 3,6 naar 1,3 keer zo veel.

Lees ook

Vrouwen drinken meer

De afname in het verschil nam het sterkst toe vanaf 1966. Volgens onderzoeker Tim Slade is er niet één specifieke reden waarom vrouwen meer zijn gaan drinken.

"Het is mogelijk dat het drinken van alcohol meer sociaal geaccepteerd is sinds vrouwen zijn gaan werken, een hoger opleidingsniveau hebben en financieel onafhankelijker zijn", aldus Slade. Eind vorig jaar werd deze trend ook in de bierwereld duidelijk, toen we meldden dat vrouwen meer bier zijn gaan drinken.

Vrouwen met bier De onderzoekers benadrukken dat de statistieken daterend uit het begin van het onderzoek mogelijk niet helemaal representatief zijn. Het was in die periode niet altijd sociaal geaccepteerd dat vrouwen alcohol dronken. Daardoor is er een kans dat niet alle vrouwen helemaal eerlijk waren.

Slade vindt het belangrijk dat er meer aandacht komt voor de mogelijke gevolgen van het drinken van alcohol. "We kunnen niet langer denken dat het drinken van alcohol en gezondheidsproblemen gerelateerd aan alcohol alleen een effect hebben op mannen." De onderzoekers pleiten voor meer voorlichting over alcohol voor jonge vrouwen.

Cookie instellingen