Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Alcoholgebruik strafbaar onder de 16 jaar

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Alcoholgebruik strafbaar onder de 16 jaar

10 februari 2011 om 16:03

Jongeren onder de 16 die alcohol drinken kunnen in de toekomst zelf ook een boete verwachten. Nu nog zijn alleen de horecabedrijven die alcohol schenken aan tieners strafbaar, maar dit gaat veranderen.

16jaar strafbaar

Dat staat in een wetsvoorstel waarmee het kabinet het alcoholgebruik van de Nederlandse jeugd hoopt terug te dringen. De aanpassing van de Drank- en Horecawet wordt vrijdag 10 februari besproken in de ministerraad. Supermarkten, slijters en cafés zijn al strafbaar als zij alcohol verkopen aan jongeren onder de 16 jaar. Het kabinet wil nu ook de jongere zelf beboeten als die in het openbaar alcohol drinkt. Tieners die op straat alcohol in hun tas hebben of worden betrapt met een glas in de hand in publiek toegankelijke ruimtes, lopen kans op een bekeuring.

Lees ook

Er komt geen verbod op schenken van alcohol aan jongeren onder de 18 jaar. Het vorige kabinet was nog van plan om gemeenten bij wijze van experiment zelf te laten bepalen of ze alcoholverkoop aan jongeren onder de 18 jaar willen verbieden. Deze plannen zijn van de baan, gevreesd werd voor ‘alcoholtoerisme’ tussen verschillende gemeentes.

Het drinken van alcohol door jeugd onder de zestien in zuipketen wordt met de nieuwe plannen niet aangepakt. Het gaat in het wetsvoorstel namelijk uitsluitend om publiek toegankelijke ruimtes. Zuipketen staan veelal op privéterrein.  

In een poll 10 maanden geleden op GoedkoopBier.nl vroegen wij of Drinken onder de 16 strafbaar moest worden. 59% was het daarmee eens, 41% niet.

Cookie instellingen