Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Alvinne en Vrijstaat Vanmol winnen goud in Frankfurt

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Alvinne en Vrijstaat Vanmol winnen goud in Frankfurt

21 april 2022 om 10:32

Bier van Alvinne en Vrijstaat Vanmol heeft goud in de wacht gesleept op de Frankfurt International Trophy. Het bier Bloedarend overtuigde de jury en ontving daarmee de tweede internationale erkenning.

Brouwers van Alvinne en Vrijstaat Vanmol met Bloedarend bier in de hand
Vrijstaat vanmol logo
Bloedarend fles met gouden award van de Frankfurt International Trophy

Bloedarend bier scoort opnieuw

Vrijstaat Vanmol uit het Vlaams-Brabantse Eizeringen en brouwerij Alvinne uit het West-Vlaamse Moen hebben vorige week met hun Bloedarend Raw Ale een gouden medaille gewonnen in de categorie ‘Speciality Beer’ tijdens de Frankfurt International Trophy 2022. Het is al de tweede award die deze ambachtelijke brouwerijen in minder dan een maand met hun ‘collaboration beer’ binnenhalen. Begin april won de Bloedarend Raw Ale al zilver op het Concours International de Lyon. Op die bierwedstrijd won Vrijstaat Vanmol met zijn Gronckel Quadrupel ook de Médaille d’Or in de categorie ‘Strong Dark Ale’.

Bijna 4.100 wijnen, bieren en sterke dranken uit 50 landen namen deel aan de 6de editie van de Frankfurt International Trophy. Ze werden blind geproefd en beoordeeld door een internationale jury, die was samengesteld uit 460 leden. De beste bieren werden beloond met een award.

Raw ale: aloude traditie, maar vrijwel onbekend

Gouden medaille 2022 Frankfurt International Trophy Drie jaar geleden trokken Erwin Vanmol (55) en Jan Panneels (21) naar Noorwegen om zich te verdiepen in de eeuwenoude brouwkunst van de zogenaamde 'rauwe' bieren. Die brouwmethode gaat terug tot de tijd van de Vikingen. Het wort voor een raw ale wordt maar tot zo’n 80 à 90°C verwarmd. Doordat het kookpunt niet werd bereikt, komt de fruitigheid van gist mooi tot zijn recht. Het resultaat is een friszurig bier met een fruitig karakter.

Terug in België probeerden Erwin en Jan in hun proefbrouwerijtje in Eizeringen tal van recepten uit. Na een goed half jaar had het brouwersduo eindelijk de speciale brouwtechniek onder de knie. Ze deelden hun ervaringen met collega Glenn Castelein (48) van Alvinne. Die was onmiddellijk bereid om samen met het Pajotse duo een eerste Belgische Raw Ale op de markt te brengen: de op hout gerijpte Nørse Man.

Lees ook

Raw Ales zijn bijzonder. Vooral wanneer je het waterslot van het hergistingsvat ziet tekeer gaan eens de gist aan het brouwsel wordt toegevoegd. Dat is nogal een spektakel”, zegt Glenn Castelein. “De smaak is vergelijkbaar met die van een farmhouse ale, zij het iets fruitiger. De reacties in de gespecialiseerde biercafés in binnen- en buitenland waren laaiend enthousiast. In een mum van tijd was de eerste batch uitverkocht.

Kort daarop besliste het trio om een tweede ‘collab beer’ te maken. Jan Panneels: “Erwin en Glenn kwamen met het lumineuze idee om aan het basisbier bloedsinaasappel toe te voegen. Het resultaat is verbluffend. De Bloedarend is een elegant, licht parelend bier met een opvallende koraalrode kleur. Bovendien blijkt het zich net als de Nørse Man uitstekend te lenen voor gastronomische foodpairing.

Bloedarend bier etiket

Nieuwe bierstijl in België

Van de Bloedarend werden maar 1800 flessen van 75 cl geproduceerd. Ook dit bier werd, net als zijn voorganger, bijzonder gewaardeerd en is intussen uitverkocht. Eind 2021 produceerden Vrijstaat Vanmol en Alvinne een derde raw ale die ze enkele maanden lieten rijpen op Siciliaanse Marsala-vaten. Van deze bijzondere Nørse Man-versie zijn nog een aantal flessen beschikbaar.

Raw ales zijn relatief onbekend, ook in gespecialiseerde biermiddens. Geen enkel bierconcours heeft een categorie voor raw ales. Daarom moesten we de Bloedarend inschrijven in de meer algemene ‘Speciality Beer’-categorie, waarin bieren die buiten de klassieke bierstijlgrenzen kleuren, tegen elkaar uitkomen. En zoals nu blijkt, twee keer kort na elkaar met succes! Het spoort ons dan ook aan om deze nieuwe bierstijl verder te verkennen en te ontwikkelen”, aldus Erwin Vanmol. “Wegens de plotse aandacht die de Bloedarend heeft gekregen naar aanleiding van de zilveren medaille in Lyon en de gouden medaille in Frankfurt, hebben we besloten om een nieuwe Bloedarend-batch te brouwen.”

Frankfurt International Trophy Diploma 2022