Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Alvinne picobrouwerij

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Alvinne picobrouwerij

Alvinne picobrouwerij is een bierbrouwerij uit Moen (België) die is opgericht in 2004.

Alvinne, Picobrouwerij

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

  • Ketels te huur

  • Proeflokaal

  • Restaurant

  • Rondleiding

  • Winkel

Biermerken van Alvinne picobrouwerij

Er is bij ons geen informatie bekend over biermerken van Alvinne picobrouwerij.

Voeg nu een bier toe van Alvinne picobrouwerij!

Achtergrond informatie

De brouwerij werd in 2004 opgericht als een vzw door Glenn Castelein en Davy Spiessens. 

Naamverklaring 

Lees ook

De naam van de brouwerij verwijst naar de Middelnederlandse literatuur, de Ierse elfensprookjes en Grimms mythologie. Men kende er alven en alvinnen, beeldschone gevleugelde vrouwen, maar evenzeer gevallen engelen die den mensch ten val zochten te brengen door hem bede wakende en in drome te verleiden. De verhalen over alvinnen die gezien werden in de moerassen rondom kastelen in Vlaanderen, waaronder dat van Ingelmunster, overtuigden de oprichters van de naamkeuze. De mythische kracht van de alvinnen, het op hol doen slaan van de harten van mannen en vrouwen, proberen de brouwers te verwerken in de recepten van hun bieren en activiteiten.

Derde vennoot

Marc De Keukeleire werd op 1 januari 2010 de derde vennoot, die zijn eigen gist introduceerde, namelijk de Morpheusgist, waarmee nu alle Alvinnebieren gebrouwen worden.
Hun eerste bier, Alvinne Blond, werd al snel gevolgd door een Blond Extra, Bruine en Tripel-variant. Daarnaast worden ook een aantal etiketbieren gebrouwen. Dit gebeurt dan meestal op aanvraag van verenigingen of streekbierencafés.

Verhuizingen

Tot 2007 was de brouwerij gevestigd in een houten challet in Ingelmunster, daarna verhuisde ze naar Heule, waar we tot 450 hl per jaar konden brouwen. 

Het woord pico komt te vervallen

Alvinne was tot 2011 een picobrouwerij, wat inhield dat er slechts in kleine hoeveelheden werd gebrouwen, ca. 4 hl per keer. De aldaar gebrouwen bieren zijn dan ook slechts in een handvol gespecialiseerde biercafés of in de brouwerij zelf te koop.

In 2011 zal de picobrouwerij een heuse brouwerij worden. In 2011 verhuisde de brouwerij van Heule naar Moen, waar langs de oever van het kanaal Kortrijk-Bossuit een oud industriepand van Bekaert gekocht werd. Op deze nieuwe locatie willen Davy Spiessens en zijn schoonbroer Glenn Castelein geschiedenis schrijven. Om de brouwcapaciteit van 450 hl/jaar naar 1500 hl/jaar te brengen, werd in 2010 al een splinternieuwe 20 hl brouwinstallatie (de huidige is 5 hl) aangekocht in China. (brouwinstallatie, een CIP en 6 gist/lagertanks).

Vanaf juli 2011 startte de productie daar in de nieuwe installatie. Met een nieuwe brouwinstallatie uit China gaan ze de productie vervijfvoudigen van 45.000 liter naar 200.000 liters op jaarbasis. De bieren van deze brouwerij gaan vooral voor export naar Amerika en Canada, waar de bieren Alvinne en Morpheus goede zaken doen. De brouwerij staat vooral bekend om extreme en bijzondere bieren.
 

Alvinne picobrouwerij in het nieuws

  • eva bier

    Vrouwenbierdag!

    Mannen drinken bier. En vrouwen? Ja, ook vrouwen drinken bier! In Moen (België) werd een speciale dag georganiseerd waarop vrouwen bier konden proeven.