Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Auto rijden en bier: paar slokken al te veel!

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Auto rijden en bier: paar slokken al te veel!

21 januari 2014 om 13:32

Uit onderzoek blijkt dat een paar slokken bier al invloed kunnen hebben op het rijgedrag van automobilisten. Zij rijden aantoonbaar gevaarlijker dan nuchtere bestuurders.

blaastest

Onderzoek

Uit onderzoek van the University of California in San Diego blijkt dat een paar slokken bier al een flinke negatieve invloed kunnen hebben op het rijgedrag van automobilisten. Voor het onderzoek werden politierapporten bekeken van 570 duizend fatale botsingen. In vergelijking met nuchtere automobilisten, bleken bestuurders met 0,1 promille twee keer zo vaak schuld te hebben aan het ongeluk. Ook blijkt dat vooral jonge bestuurders het moeilijk vinden om de alcoholeffecten op hun rijgedrag in te schatten. 

Verlaagde alcohollimiet voor beginnende bestuurders

In 2006 werd voor beginnende bestuurders (5 jaar of korter in het bezit van een rijbewijs) de wettelijke limiet verlaagd naar 0,2 promille. Voor ervaren automobilisten ligt die grens bij een promillage van 0,5. Tussen 2005 en 2010 daalde het gebruik van alcohol onder jonge bestuurders meer dan bij ervaren automobilisten. 

In 2007 had de overheid al ideeën voor een hardere aanpak als het gaat om het gebruik van alcohol in het verkeer. Per 1 juni 2011 zijn een aantal van deze maatregelen daadwerkelijk ingegaan, zoals een puntensysteem van rijbewijzen voor alcohol.

Lees ook

Verlaagde alcohollimiet voor iedereen: verkeersorganisaties zijn het oneens

Rob Stomphorst, woordvoerder van Veilig Verkeer Nederland: "Wij zijn niet van de blauwe knoop, maar verkeer en alcohol gaan niet samen. Dat moet de gedragsnorm zijn." Toch vindt de organisatie het niet nodig om strengere regels in te voeren. "De wettelijke norm moet wellicht strenger, maar dat dient in de praktijk wel haalbaar te zijn. Anders kan bij de politie een handhavingsprobleem ontstaan,"

Verkeersbureau SWOV: "Als de politie-inzet niet wordt verhoogd, neemt de feitelijke pakkans af bij een verlaging van de wettelijke limiet. De politie moet namelijk met hetzelfde aantal mensen meer overtreders opsporen.

Politieke partijen zitten ook niet te wachten op een strengere norm. "Als je richting 0 gaat, dan ontstaan nogal wat belemmeringen. In een kersenbonbon of bepaalde medicijnen zit al alcohol. Wanneer deze mensen ook tegen de lamp zouden lopen, stapelen de bezwaren zich straks op bij de verkeersofficier", aldus D66-Kamerlid Magda Berndsen.

Verkeersexpert Koos Spee vindt bovenstaande allemaal maar flauwekul. Volgens hem is het lariekoek dat het handhavingsargument wordt gebruikt om alles hetzelfde hetzelfde.  Hij begrijpt dat een 0 limiet niet haalbaar is, maar pleit voor een alcoholpromillage van 0,2. "Het is echt niet waar dat de grote vissen straks wegzwemmen. Daar in Den Haag zitten te veel mensen die zelf heel graag een glaasje drinken."

Cookie instellingen