Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Autorijden met drank op gaat harder aangepakt worden

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Autorijden met drank op gaat harder aangepakt worden

02 november 2007 om 14:13

Automobilisten die voor de tweede keer worden gepakt met alcohol achter het stuur, raken hun rijbewijs kwijt. Het kabinet stemt naar verwachting vandaag met die maatregel in.

Autorijden met drank op gaat harder aangepakt worden

Wie bij de tweede overtreding meer dan 1 promille alcohol in zijn bloed heeft, (5 tot 7 glazen), raakt zijn rijbewijs meteen kwijt. Over de maatregel wordt al tijden gepraat. Met name PvdA en VVD hebben zich in het verleden voor deze aanpak sterkgemaakt.

Lees ook

Deze maatregel lijkt ons een zeer goede zaak. In een eerdere opiniepeiling bleek dat de meeste bezoekers van GoedkoopBier.nl voor een hardere aanpak is.

Twee keer geel is straks rood. Die regel uit het voetbal gaat het kabinet gebruiken voor dronken rijders.

Wie twee keer te diep in het glaasje heeft gekeken, verliest zijn rijbewijs. Het kabinet heeft zich gisteren geschaard achter deze aanscherping van het wetsvoorstel voor een puntenstelsel voor rijbewijzen. De nieuwe bepaling kwam er op voorstel van de fracties van PvdA en VVD in de Tweede Kamer.

Bij een kwart van alle verkeersongelukken speelt alcohol een rol. Uit cijfers van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat jaarlijks tussen de twee- en driehonderd verkeersdoden vallen als gevolg van drank.

Wie straks 0,5 promille alcohol (twee à drie glazen alcoholhoudende drank) of meer in zijn bloed heeft, krijgt naast de al bestaande boete een kruisje achter zijn naam. De automobilist die binnen vijf jaar een tweede keer in de fout gaat, moet op cursus en wordt bestraft. Als hij meer dan één promille alcohol scoort, moet hij zijn rijbewijs inleveren. In dat laatste geval moet na verloop van tijd opnieuw rijexamen worden gedaan.

De bloedproef weigeren heeft geen zin: ook dan verliest men het rijbewijs. Automobilisten die onder invloed een verkeersongeval veroorzaken met ernstig letsel of de dood van een ander tot gevolg, verliezen bij een tweede keer eveneens hun rijbewijs.

Wie de tweede keer wordt betrapt met minder dan één promille in zijn bloed, krijgt een tijdelijke rijontzegging of celstraf. Ook moet de automobilist dan een driedaagse alcoholbeheersingscursus volgen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

Voor beginnende automobilisten worden de regels ook aangescherpt. Wie de eerste keer met meer dan 0,5 promille in zijn bloed wordt betrapt, wordt direct doorverwezen naar het CBR voor een verplichte cursus. Nu ligt die grens nog op 0,8 promille.

Het is nog niet bekend wanneer de maatregelen worden ingevoerd. Eerst moet de Tweede Kamer nog over het wetsvoorstel stemmen en daarna gaat het naar de Eerste Kamer.

Cookie instellingen