Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Belgen drinken steeds meer speciaalbier en minder pils

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Belgen drinken steeds meer speciaalbier en minder pils

01 juli 2015 om 08:50

Pils verliest steeds meer terrein in België. Speciale bieren en bieren van lokale bierbrouwerijen worden populairder.

Belgie bier

In België is een bieronderzoek gehouden, genaamd de 10de Bierbarometer. Deze bierbarometer is een intiatief van de fotokranten La Dernière Heure en Het Laatste Nieuws. Beide kranten vroegen aan 6.000 van hun online lezers welke dranken er in familiekring worden gedronken.

Meer speciaalbier

"68,2% zegt dat ze meer speciale bieren drinken dan vroeger", zegt Jean-Louis Van de Perre, voorzitter van de Belgische brouwers. . "Vooral de streekbieren doen het goed. Tien jaar geleden dronk minder dan 5% bieren van lokale brouwerijen, nu is dat al opgelopen tot maar liefst 14,4%. Het succes van de streekbieren zorgt ook voor een stijging van het aantal brouwerijen. Zeven jaar geleden waren er slechts 130 brouwerijen in België. Een historisch dieptepunt, nu zijn er al 168." Ook in Nederland zijn er steeds meer brouwerijen, zelfs meer dan in België.

Lees ook

Pils blijft populairst

Ondanks de stijging van het speciaalbier segment blijft pilsener wel het meest gedronken bier in België. Want 30,4% van de ondervraagden drinkt liefst pils. Dan volgen regionale bieren (14,4%), Trappistenbier (14,3%), Abdijbieren (14,2%) of andere sterkere blonde bieren (14,1%). 

Maar hier is toch sprake van een kleine revolutie, want 10 jaar geleden haalde pils nog makkelijk 50%, tegen 5% voor speciaalbieren. Toch is de switch naar speciaalbieren geen Belgisch, maar een veel breder fenomeen, dat ook in andere landen wordt waargenomen. De Vlamingen laten wel een duidelijke voorkeur blijken voor blonde bieren, zoals Duvel, terwijl onze Waalse landgenoten eerder Trappistenbieren verkiezen.

Bier aanbiedingen in België

Ook in België wordt steeds meer bier in de aanbieding verkocht. Naast bekende merken als Jupiler (een pils) worden er in België veel losse flesjes verkocht. Naast speciaalbieren als Leffe en Grimbergen maken de streekbieren bij onze zuiderburen een steeds grotere opmars.