Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Wat is trappistenbier? | 10 Trappistenbrouwerijen

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Wat is trappistenbier?

Trappistenbier moet officieel erkend worden, het wordt gebrouwen in Trappistenbrouwerijen. 'Trappist' wordt pas toegekend aan een bier als er aan strikte eisen wordt voldaan.

Wat is trappistenbier? Herkomst naam trappist - geen biersoort

Trappisten en bier

Trappistenbier is bier dat door trappisten, oftewel door monniken wordt gebrouwen. Het mag pas de naam Trappist dragen wanneer het bier is gebrouwen door monniken van de orde der Cisterciënzers. Trappistenbier is dus geen biersoort, maar een omschrijving van de herkomst van het bier. Een trappist kan dus een blond, dubbel of een andere soort bier zijn. De naam "Trappist" is afgeleid van La Trappe, één van de stichtende abdijen van de trappistenorde in Frankrijk.

Regels Trappistenbier

Volgens de regels van de Internationale Vereniging Trappist (IVT) zijn de voorwaarden om de naam verschillende trappisten flesjes bier "Trappist" en het bijbehorende logo "Authentic Trappist Product" (ATP) te mogen dragen de volgende:

- Het product moet binnen de muren of in de nabijheid van de abdij worden geproduceerd.

- Het product moet door of onder toezicht van de kloostergemeenschap worden geproduceerd en de exploitatie moet ondergeschikt zijn aan het klooster.

- De opbrengsten moeten worden gebruikt voor het levensonderhoud van de monniken en voor het onderhoud van het klooster. Wat overblijft moet aan sociale/maatschappelijke werkzaamheden worden besteed.

Lees ook

Tien 'echte' Trappistenbieren

Op dit moment zijn er wereldwijd 10 echte trappistenbrouwerijen. Dit zijn brouwerijen die met hun bieren het 'Authentic Trappist Product' label mogen voeren. In 2018 werd het hoogste aantal Trappistenbrouwerijen bereikt, toen Tynt Meadow goedkeuring kreeg en trappistenbier ging verkopen, waren er twaalf van dit soort brouwerijen, maar inmiddels zijn er twee Trappistenbieren verdwenen, doordat het label is afgenomen of doordat de brouwerij is gestopt.

Dit zijn de tien trappistenbrouwerijen die op dit moment actief zijn en hun bieren onder het label mogen verkopen:

Authentic Trappist Product Chimay, van Abdij Notre-Dame de Scourmont uit België
Orval, van Abdij Notre-Dame d'Orval uit België
Rochefort, van Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy uit België
Westmalle, van Westmalle brouwerij uit België
Westvleteren, van Sint-Sixtus Abdij uit België
- Engelszell, van Stift Engelszell uit Oostenrijk
La Trappe, van Abdij de Koningshoeven uit Nederland
- Zundert, van Abdij Maria Toevlucht uit Nederland (ATP sinds 2013)
- Tre Fontane, van Abdij Tre Fontane uit Italië (ATP sinds 2015)
- Tynt Meadow, van Mount Saint Bernard Abbey uit het Verenigd Koninkrijk (ATP sinds 2018).

Twaalf Trappistenbrouwerijen sinds 2018

Toen Tynt Meadow het ATP label mocht gaan voeren waren er werldwijd twaalf trappistenbrouwerijen. Dat is het hoogste aantal ooit. In de jaren die volgden nam het aantal van dit soort brouwerijen af.

Achel verliest label in 2021

Achel, van Trappistenbrouwerij de Achelse Kluis uit België was tot 2021 ook een erkend authentiek trappistenbier. Eind 2020 verlieten de laatste paters de abdij en daarmee voldeed het Achel bier niet meer aan de eis dat het onder toezicht van de monniken wordt gebrouwen. De IVT besloot daarop om het ATP label niet meer aan de bieren toe te kennen. Het bier mocht echter wel de naam trappist behouden, aangezien het nog wel binnen de muren van de abdij wordt gebrouwen en de abdij op dat moment in handen was van de Abdij van Westmalle. De paters van Westmalle verzorgen sindsdien brouwproces. In 2023 werd Achelse Kluis verkocht door de abdij van Westmalle en toen verloor het bier ook de geregistreerde merknaam 'Trappist'.

Spencer uit de VS stopt in 2022

Spencer Brewery van de St. Joseph's Abbey in Spencer (Massachusetts) was de enige 'niet Europese' Trappistenbrouwerij van 2013 tot mei 2022. De brouwerij plaatste toen het volgende op Facebook: "Na meer dan een jaar van overleg en reflectie zijn de monniken van de St. Joseph's Abbey tot de droevige conclusie gekomen dat brouwen geen levensvatbare industrie voor ons is. We willen al onze klanten bedanken voor hun steun en aanmoediging door de jaren heen. Ons bier zal verkrijgbaar zijn in onze reguliere verkooppunten zolang de voorraad strekt. Houd ons alstublieft in uw gebeden."

Op het moment van deze beslissing waren er wereldwijd nog 11 trappistenbrouwerijen, maar dat werd door deze beslissing teruggebracht naar tien. 

Cookie instellingen