Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Wat is trappistenbier? Een Trappist is namelijk geen biersoort

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Wat is trappistenbier?

Wist je dat... Trappistenbier geen biersoort is, maar een vermelding van bier dat op een bepaalde manier moet worden gebrouwen. Een trappist kan een blond, dubbel of een andere soort bier zijn.  

Wat is trappistenbier? Herkomst naam trappist - geen biersoort

Trappisten en bier

Trappistenbier is bier dat door trappisten, oftewel door monniken wordt gebrouwen. Het mag pas de naam Trappist dragen wanneer het bier is gebrouwen door monniken van de orde der Cisterciënzers. Trappistenbier is dus geen biersoort wat veel mensen denken, maar een omschrijving van de herkomst van het bier. De naam "Trappist" is afgeleid van La Trappe, één van de stichtende abdijen van de trappistenorde in Frankrijk.

Regels Trappistenbier

Volgens de regels van de Internationale Vereniging Trappist (IVT) zijn de voorwaarden om de naam verschillende trappisten flesjes bier "Trappist" en het bijbehorende logo "Authentic Trappist Product" (ATP) te mogen dragen de volgende:

- Het product moet binnen de muren of in de nabijheid van de abdij worden geproduceerd.

Lees ook

- Het product moet door of onder toezicht van de kloostergemeenschap worden geproduceerd en de exploitatie moet ondergeschikt zijn aan het klooster.

- De opbrengsten moeten worden gebruikt voor het levensonderhoud van de monniken en voor het onderhoud van het klooster. Wat overblijft moet aan sociale/maatschappelijke werkzaamheden worden besteed.

Elf 'echte' Trappistenbieren

Authentic Trappist Product Chimay, van Abdij Notre-Dame de Scourmont uit België
Orval, van Abdij Notre-Dame d'Orval uit België
Rochefort, van Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy uit België
Westmalle, van Westmalle brouwerij uit België
Westvleteren, van Sint-Sixtus Abdij uit België
- Engelszell, van Stift Engelszell uit Oostenrijk
La Trappe, van Abdij de Koningshoeven uit Nederland
Spencer, van St. Joseph Abbey uit de VS
Zundert, van Abdij Maria Toevlucht uit Nederland
- Tre Fontane, van Abdij Tre Fontane uit Italië
- Tynt Meadow, van Mount Saint Bernard Abbey uit het Verenigd Koninkrijk (ATP sinds 2018).

Achel verliest label

Achel, van Trappistenbrouwerij de Achelse Kluis uit België was tot 2021 ook een erkend authentiek trappistenbier. Eind 2020 verlieten de laatste paters de abdij en daarmee voldeed het Achel bier niet meer aan de eis dat het onder toezicht van de monniken wordt gebrouwen. De IVT besloot daarop om het ATP label niet meer aan de bieren toe te kennen. Het bier mocht echter wel de naam trappist behouden, aangezien het nog wel binnen de muren van de abdij wordt gebrouwen. De paters van Westmalle verzorgen het brouwproces sindsdien.