Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Belgische bieren: 210 bieren getest en geproefd

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Belgische bieren: 210 bieren getest en geproefd

07 december 2011 om 09:03

De Belgische consumentenbond, Test-Aankoop, heeft 210 bieren getest en geproefd. Zal nu weer een C-merk als beste uit de test komen?

Belgische bier

Een peer maanden geleden heeft de Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop een pils test gedaan. Toen kwam Bockor pils van de Aldi als beste uit de test. De pils test ging over diverse bieren (alleen pils natuurlijk) uit verschillende landen. Deze keer gaat de test over louter Belgische bieren, veelal (lekkere) speciaal bieren! De test is ook te bestellen als biergids, zie onderaan dit bericht.

biergids test aankoop Voor het eerst publiceert Test-Aankoop een gids over Belgische bieren. Daartoe selecteerde Test-Aankoop 210 Belgische speciaalbieren van hoge gisting: amberkleurige bieren, witbieren, trappisten en abdijbieren, lichte en zware blonde en bruine bieren, geuze en kriek en Vlaamse roodbruine en oud bruine bieren. Alle bieren werden door een deskundige jury van specialisten geproefd en onderworpen aan een grondige chemische analyse. 40 bieren worden speciaal aanbevolen door de jury en 17 bieren worden bekroond met de titel “Beste keuze”. Alle bieren uit de test eerbiedigen de wettelijke voorschriften inzake etikettering, maar Test-Aankoop betreurt de lakse regelgeving op dit vlak. Zo is een ingrediëntenlijst niet wettelijk verplicht. De consumentenorganisatie meent dat een etiket nog meer vermeldingen moet bevatten naast de volledige ingrediëntenlijst, o.m. het biertype en kleur; de botteldatum; bewaar- en schenkadvies.

Test-Aankoop publiceert voor het eerst een gids over Belgische bieren en hoopt hiermee zoveel mogelijk consumenten te laten kennis maken met de rijkdom van ons bierpatrimonium en zijn gastronomische mogelijkheden. Niet minder dan 210 bieren worden besproken en ingedeeld in resultaatfiches: amberkleurige bieren, witbieren, trappisten en abdijbieren, lichte en zware blonde en bruine bieren, geuze en kriek en Vlaamse roodbruine en oud bruine bieren.

Analyses in laboratorium

Alle bieren werden in een labo onderworpen aan een aantal analyses. Bij de metingen van het alcoholgehalte blijkt dat er nog heel wat werk aan de winkel is. Bij 61 van de 210 bieren is er een verschil tussen het geëtiketteerd en het gemeten alcoholgehalte van meer dan het wettelijk toegestane 0,5 % vol. De grootste afwijking bedraagt zelfs meer dan 2 % vol.

De kleur van een bier wordt uitgedrukt in EBC-waarden, afkomstig van de European Brewery Convention. Het bleekste bier uit de test is Duvel (EBC 5,7), het donkerste Liefmans Oud Bruin (EBC 117). De meting van de bitterheid gebeurde door het bepalen van de hoeveelheid alfazuren (afkomstig uit hop) in het bier. De laagste bitterheidswaarden worden opgetekend bij sommige geuzes, oude bruine bieren en witbieren. De hoogste bitterheidsgraden worden gevonden bij de blonde bieren.

De extracten die gemeten werden in een bier verwijzen enerzijds naar de grondstoffen die gebruikt worden bij het brouwen van het bier en anderzijds naar de stoffen die na de gisting en de botteling nog aanwezig zijn in het bier. Verder werden pH-graad, troebelheid e.d. gemeten.

Lees ook

Smaakproef

De 210 bieren werden uiteraard ook aan een deskundige smaakproef onderworpen. Een professioneel panel, onder leiding van professor Collin van de UCL, proefde alle bieren zowel op kamertemperatuur als gekoeld. De resultaten van die smaakproef maken deel uit van de resultaatfiches per bier.

Daarnaast werd een klein gastronomisch luik ontwikkeld op het einde van de gids, dat bestaat uit een proeverij van 12 Belgische speciaalbieren en 36 Belgische kazen en een verslag van een bezoek aan 6 restaurants die de biergastronomie hoog in het vaandel dragen.

Test-Aankoop eist een betere en volledige etikettering

Voor bier bestaat geen wettelijke verplichting om de ingrediëntenlijst te vermelden, in tegenstelling tot voorverpakte voedingsmiddelen, waar de consument gewend is om dit terug te vinden. De wet voorziet wel enkele elementen die verplicht moeten worden opgenomen op het etiket:
- Om welk product het gaat, maar de loutere vermelding “bier” volstaat !
- De datum van minimale houdbaarheid
- Het alcoholvolume, indien dit meer bedraagt dan 1,2 % vol.
- De aanwezigheid van allergene stoffen

Overigens eerbiedigen alle geteste bieren de wettelijke voorschriften. Test-Aankoop eist echter een betere etikettering. In de eerste plaats zou een volledige ingrediëntenlijst moeten vermeld worden. Vervolgens zou het biertype en de kleur op het etiket moeten prijken. Uit het etiket van sommige bieren kan de consument immers niet uitmaken of het bier blond, bruin of amberkleurig is. De botteldatum mag ook niet ontbreken. Zo weet de consument hoe oud het bier is dat hij drinkt, wat tevens in verband staat met de smaakevolutie. Tot slot zou bewaar- en schenkadvies ook niet overbodig zijn.

Aanbevolen en Beste Keuze van de jury

Een aantal bieren werden door de proefjury bekroond. 40 bieren worden speciaal aanbevolen door de jury, waarbij de kwaliteit van dat bier een meerderheid van de proevers bekoorde. 17 bieren worden bekroond met de titel “Beste keuze”, waarbij de jury het unaniem eens was over de kwaliteiten van dat bier.

Test-Aankoop treedt de slogan van de Belgische brouwers bij: “Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand.”

Cookie instellingen