Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Belgische scholieren aan het bier op school

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Belgische scholieren aan het bier op school

01 september 2006 om 18:13

Waren wij maar wat later geboren en in Belgie opgegroeid. Want uit een onderzoek is een zeer opmerkelijke conclusie gekomen: Op Belgische scholen moet frisdrank worden vervangen door bier. Tafelbier welteverstaan.

Bier op school

Lees ook

Die oproep is afkomstig van de Leuvense Biertherapeuten (LBT). Het nieuwe schooljaar gaat van start en daarbij horen vernieuwingen. Als het aan de biertherapeuten ligt, is de vervanging van frisdrank door tafelbier daar één van. "Het beste alternatief voor frisdranken is water, maar als het dan toch smaak mag hebben is tafelbier een veel betere keus", aldus de vereniging.

Storm in een glas tafelbier
De Leuvense Biertherapeuten hebben in maart een persmap verstuurd, waarin al kort werd aangegeven dat zij graag de introductie van tafelbier op scholen zouden willen zien in het nieuwe schooljaar. Dit statement leidde tot een storm van negatieve reacties. Er zou sprake zijn van aanzetten tot drankmisbruik en kinderen zouden op deze manier worden aangemoedigd om dronken te worden op school. Ook de Belgische politiek ging zich ermee bemoeien. "Een storm in een glas tafelbier", zegt de LBT nu in een persbericht. "Deze mensen weten niet waar ze het over hebben."

Want volgens de 'biertherapeuten' is tafelbier geen zware alcoholische drank waar mensen aan verslaafd kunnen raken. Ook niet op jonge leeftijd. Sterker nog: het alcoholgehalte is zo laag (1,1 procent) dat er geen sporen van terug te vinden zijn in het bloed. Bij een groep jongeren die in het kader van een experiment eerst twaalf uur vastten en vervolgens 33 cl tafelbier dronken, werd helemaal geen alcohol in het bloed vastgesteld. Reden genoeg voor de LBT om hun oproep te herhalen nu het nieuwe schooljaar van start gaat.

Insuline-huishouding
Maar waarom is dit bier dan beter dan frisdrank? Volgens de Vlaamse vereniging bevat tafelbier veel minder geraffineerde suikers dan de bekende softdrinks. Die suikers verstoren de insuline-huishouding, waardoor de kans op overgewicht en bepaalde vormen van kanker toeneemt. Die problemen spelen bij tafelbier dus niet. Bovendien bevat het bier een smaakje, waardoor het lekkerder is dan water.

De vereniging is nog op zoek naar een school die aan hun oproep gehoor wil geven. "Spijtig genoeg heeft tafelbier een onterechte kwalijke reputatie, zodat geen enkele school durft mee te doen aan dit initiatief. Terwijl dat tafelbier nog maar enkele decennia geleden normaal was op school."

De biertherapeuten vinden overigens dat tafelbier ook moet kunnen in het verkeer. Volgens hen is het de ideale drank voor een BOB (Bewust onbeschonken Bestuurder): "In de BOB campagnes wordt steeds de nadruk gelegd op feestvieren. Van ons mag in ’t vervolg BOB mee feestvieren met bier: tafelbier!"

Bron: Planet.nl

Cookie instellingen