Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bergen op Zoom opent bierrouwerij: Brouwerij Sterck

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bergen op Zoom opent bierbrouwerij: Brouwerij Sterck

22 maart 2019 om 09:50

Brouwerij Sterck is de eerste brouwerij sinds de jaren 40 van de vorige eeuw die gevestigd is in Bergen op Zoom. Een brouwerij die op een ambachtelijke manier bier gaat brouwen.

Bergen op Zoom opent haar eerste brouwerij: Brouwerij Sterck
Brouwerij Sterck
Brouwerij Sterck

Brouwerij Sterck

Brouwerij Sterck is ontstaan uit de gedeelde passie voor speciaalbier en het gemis wat de oprichters voelden bij de afwezigheid van een brouwerij in Bergen op Zoom. De brouwerij is opgericht door Rick Donders, Maarten Touw en Joris Stoop. 

Rick Donders (mede-oprichter) over het verhaal achter de brouwerij: "Wij, de oprichters, kennen elkaar van het lokale biergilde en de organisatie van het jaarlijkse bierfestival hier in de stad. Alle 3 bleken wij het op zijn zachtst gezegd apart te vinden dat een bourgondische en historische stad als Bergen op Zoom geen eigen brouwerij heeft. Zeker niet met het brouwverleden wat hier heerste. De laatst gesloten brouwerij was in de begintijd zelfs groter dan Heineken- die allebeide in hetzelfde jaartal begonnen zijn- bijvoorbeeld. Wij zagen daar een gemis voor de stad en besloten vanuit onze gedeelde passie voor (speciaal-)bier daarop in te spelen."

Oprichting van de brouwerij

Tijdens het proces van het oprichten van de brouwerij zijn de brouwers verschillende obstakels tegengekomen. 

"Behalve de benodigde vergunningen en de tijd die ervoor nodig was om deze te verkrijgen, zijn wij bijvoorbeeld ook best een tijd bezig geweest om een geschikte locatie te vinden. Ondanks de leegstand hier in de stad bleek dat toch een flinke opgave" vertelt Maarten. 

"Verder hebben wij op de valreep een naamswijziging moeten doorvoeren voordat we uiteindelijk onze eerste brouw hebben kunnen doen. Zo zijn er nog tal van zaken die het ervoor gezorgd hebben dat het niet allemaal vanzelf is gegaan. Uiteindelijk past het ook wel bij ons aangezien wij de naam van onze brouwerij hebben ontleend aan een Geuzenlied. En die mannen kregen destijds ook niet alles zomaar aangereikt!"

Afgelopen weekend was de eerste officiële brouw van Brouwerij Sterck. In onze stadsbrouwerij in het hartje van Bergen op Zoom zijn 2 batches van elk 500 liter Sterck donker bier het vat in gegaan om te gisten. En komende zondag word de lichte variant gebrouwen. We hebben letterlijk en figuurlijk de smaak te pakken! Eind April zijn ze Sterck genoeg om de wijde wereld in te gaan. Ben je benieuwd hoe ze smaken? En wil je er zeker van zijn dat je niet misgrijpt (en 5 weken moet wachten op de volgende batch) Hou dan onze site en de social media’s goed in de gaten zodat je precies weet hoe en vanaf wanneer jij je kunt inschrijven om jouw gewenste hoeveelheid van onze áller eerste liters bier zeker te stellen! Want voor elke batch, en zéker voor de eerste, geldt: op=op!

Een bericht gedeeld door Brouwerij Sterck (@brouwerijsterck) op

Enige functionerende brouwerij

Al bijna 80 jaar heeft de stad Bergen op Zoom geen lokale brouwerij. Brouwerij Sterck is de eerste en ook gelijk de enige functionerende brouwerij in deze stad. Dit maakt de brouwerij ook zo speciaal. 

Joris legt uit: "Al ons bier wordt op ambachtelijke wijze gebrouwen in onze brouwerij, niet op een andere locatie of bij een open brouwerij; maar in de stad, in ons pand, door ons. Als je langs de brouwerij loopt zie je ons ook daadwerkelijk het bier brouwen wat je vervolgens in de kroeg of op het terras kunt bestellen. Brouwerij Sterck

Daarop voortbordurend willen we graag een totaalbeleving bieden. Dus behalve het nuttigen van een Sterck pintje is onze installatie zichtbaar voor bezoekers. En bestaat er de mogelijkheid om gewoon binnen te stappen en je te laten informeren over, onder andere, het brouwproces bijvoorbeeld. Als laatste hebben wij een sterke binding met de stad en de omgeving. Dus ook met het oog op de eerdergenoemde totaalbeleving we willen ook graag met andere (duurzame) ondernemers en bedrijven samenwerken. Zo wordt onze bostel nu al gebruikt als veevoer en om brood mee te bakken."

Lees ook

Nieuwe doelen

Bij een nieuwe brouwerij hoort ook een nieuwe uitdaging. De brouwers barsten van de ideeën en staan te popelen om uit te zoeken of ze het kunnen uitvoeren. 

"Wij barsten zelf al van de ideeën welke wij nog graag willen uitvoeren (of in ieder geval willen onderzoeken of ze haalbaar zijn). Als het aan ons ligt willen we op korte termijn bijvoorbeeld collaboration brews met andere brouwers aangaan, bier rijpen op houten vaten in onze eigen gewelvenkelder, of simpelweg ons assortiment uitbreiden. Als we verder op de horizon kijken, en we krijgen de mogelijkheid, dan staan daar zaken als verhoogde capaciteit, groei in de onderneming of bijvoorbeeld het toevoegen van een (eigen) proeflokaal. Wereldheerschappij is misschien nog wat voorbarig, maar als we de kans krijgen zijn wij nog genoeg van plan!"

Brouwerij Merck?

Brouwerij Sterck had in eerste instantie de werktitel 'Brouwerij Merck'. Aangezien deze merknaam al werd gebruikt hebben de oprichters gekozen om de brouwerij om te dopen tot Brouwerij Sterck. 

'Hier in Bergen op Zoom is het lijflied van de stad het beroemde lied ‘Merck toch hoe Sterck’ De stad is bezaaid met organisaties of bedrijven die de leus, of een gedeelte ervan, gebruiken. Tijdens de oprichtingsperiode hebben wij de naam “Brouwerij Merck” puur als werktitel geadopteerd. Echter kregen wij hele goede reacties op de naam. Dus toen het tijd was voor de keuze van een ‘echte naam’ hadden wij zoiets van “waarom ook eigenlijk niet?” legt brouwer Rick Donders uit. 'Nu waren wij op de hoogte van verschillende bedrijven met een gelijke naam. Maar, zo waren wij in de veronderstelling, zoals er een loodgieter naast een fietsenwinkel met allebei de naam Janssen kan bestaan. Zo moet dat ook kunnen met onze brouwerij en eventuele andere bedrijven. Zolang het maar geen brouwerij of biernaam/ merk is. Tot een oplettende kijker thuis ons attendeerde op een internationale multinational met dezelfde naam en dat onze eerdere aanname wel eens anders uit zou kunnen pakken in dat specifieke geval.'

'Wij zijn vervolgens in het Europees merken recht gedoken en ontdekten dat zij hun merknaam (onder andere) hebben gedeponeerd in de klasse waarin ook wij werkzaam zijn. Om allerlei doemscenario’s voor te blijven hebben wij er toen voor gekozen de naam te wijzigen naar Sterck. Het blijft op meerdere vlakken dicht bij de originele naam en de link naar de stad en zijn rijke geschiedenis.'