Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Beste Bier van Nederland 2021: Nevel Meander

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Beste Bier van Nederland 2021: Nevel Meander

27 mei 2021 om 16:38

Het beste bier van Nederland 2021 komt uit Nijmegen. Nevel Artisan Ales heeft de Dutch Beer Challenge gewonnen met hun bier Meander. 

Nevel Meander beste bier van Nederland
Nevel Artisan Ales Logo
Mitra Award uitgereikt aan Nevel in Nijmegen

Beste Bier van Nederland 

Tijdens een livestream op Facebook is de Mitra Award het Beste Bier van Nederland 2021 bekend gemaakt. Als overall winnaar van de zevende editie van de Dutch Beer Challenge is Nevel Artisan Ales uit Nijmegen de gelukkige met hun bier ‘Meander’. Dit bier won de gouden medaille in de categorie ‘Sour/Brett’ en was van alle gouden medailles dit jaar het bier met de meeste punten. Nevel Meander mag zich een jaar lang ‘het Beste Bier van Nederland’ noemen.

Mitra Award voor Nevel De prestigieuze prijs Mitra Award het Beste Bier van Nederland 2021 werd bekend gemaakt zijn tijdens de start van de 9e editie van de Week van het Nederlandse Bier op 27 mei. Aangezien de Week van het Nederlandse Bier vanwege de corona-crisis dit jaar vooral online en virtueel plaatsvindt, vond ook de bekendmaking van de Mitra Award dit jaar plaats via een livestream. Marco Philipsen, algemeen directeur van Mitra Drankenspeciaalzaken en hoofdsponsor van de Dutch Beer Challenge, maakte de winnaar via Facebook bekend, samen met Fedor Vogel, voorzitter van de stichting Dutch Beer Challenge en Henri Reuchlin, de voorzitter van de Stichting Week van het Nederlandse Bier. De prijs, het bijbehorende houten beeld, werd in Nijmegen overhandigd aan de brouwers van Nevel Artisan Ales.

Meander - Houtgerijpt wild blond bier met rabarber en zwarte bessenblad

Meander van Nevel Artisan Ales heeft een zachte, zilte bite van rabarber, die zich subtiel weeft door de rode fruittoetsen van het zwarte bessenblad. Een wijnachtig, elegant en mineralig bier waarin veel te ontdekken valt. Meander heeft 16 maanden op eikenhouten vat gerijpt en heeft 5,9% ABV.

Mattias Terpstra, hoofdbrouwer en co-owner van Nevel, omschrijft het winnende bier als volgt: “Een wandeling over smalle weggetjes, langs slootkanten met wilgen en ongemaaid riet. Een doodlopende straat leidt naar een houten hek dat half open staat, nieuwsgierig glip je naar binnen. Voor je ligt de moestuin van de stad, een lappendeken vol kleuren en geuren waar aroma's van fruit, groenten en bloemen je tegemoet komen. Terwijl je langzaam van de ene hoek naar de andere loopt, vloeien de geuren in elkaar over als een rivier die door het landschap schuift.

Mattias over de titel: “Het maakt me echt super trots. Niet alleen omdat het ons eigen bier is, maar ook omdat het een wild en zuur bier is. Een biersoort die niet typisch is, en in de markt nog weinig bekendheid geniet. Het is onze visie om de wereld te laten zien dat je ook fantastische bieren kunt maken op een duurzame, lokale en natuurlijke manier. Dat we deze prijs hebben gewonnen is een extra bevestiging dat we op de juiste manier bezig zijn.

Nevel Meander is het Beste Bier van Nederland 2021

Lees ook

91 winnende bieren

Op woensdag 22 april 2021 vond in Rotterdam de zevende editie van de ‘Dutch Beer Challenge’ plaats. 150 Nederlandse brouwerijen hebben gezamenlijk 539 bieren ingestuurd om deel te nemen aan deze Nederlandse bierwedstrijd. Vanwege de corona-crisis vond de prijsuitreiking ook dit jaar plaats via een livestream op 12 mei 2021. Aan de 60 winnende brouwerijen worden later dit jaar in totaal 26 gouden, 32 zilveren en 33 bronzen medailles uitgereikt, bij elkaar dit jaar dus 91 winnende bieren. Nevel Meader wint dit jaar dus de overall prijs ‘Het Beste Bier van Nederland’.

Belangrijkste doelstellingen DBC

De initiatiefnemers en organisatie van de Dutch Beer Challenge hebben de volgende doelstellingen met deze wedstrijd:
1. De promotie van de Nederlandse biercultuur;
2. Het organiseren van een faire en professionele wedstrijd onder de Nederlandse brouwers;
3. Het bieden van een kwaliteitslabel aan de bierconsument;
4. Het bieden van een sterk marketinginstrument aan de deelnemende brouwers.

Over de Dutch Beer Challenge

De Dutch Beer Challenge is een initiatief van de Stichting Dutch Beer Challenge (DBC) en bestaat uit:

- Fedor Vogel (Bier! magazine / Birdy Publishing), voorzitter
- Rick Kempen (Bier&cO), secretaris
- Marco Philipsen (Mitra), penningmeester
- Henri Reuchlin (BIERburo)
- Luc de Raedemaeker en Thomas Costenoble (BeComEv, organisator van o.a. www.brusselsbeerchallenge.com)

De Dutch Beer Challenge wordt in opdracht van de stichting op volstrekt onafhankelijke wijze georganiseerd door BeComEv, welke de wedstrijdleiding in handen heeft. Zie voor informatie de website www.dutchbeerchallenge.nl.

Cookie instellingen