Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bevrijdingsbier P75 gebrouwen door Berging Brouwerij

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bevrijdingsbier P75 gebrouwen door Berging Brouwerij

20 april 2020 om 15:19

P75 oftewel Peace75 is gebrouwen door Berging Brouwerij als viering van 75 jaar Nederlandse vrijheid. Proost met het bevrijdingsbier op de vrijheid!

Peace75 bier
Berging Brouwerij
Berging Brouwerij logo

Bevrijdingsbier 

Eind 2019 is Berging Brouwerij benadert door het 4 en 5 mei comité Waterland. Het comité vroeg de brouwerij om een speciaalbier te brouwen in gelegenheid van de 75 jaar vrijheid van Nederland. En natuurlijk pakte de Berging brouwerij dit project met beide handen aan! Het 4 en 5 mei comité Waterland zocht een bier dat passend was voor de gelegenheid, een bier dat aansluit op de bevrijding. Met die gedachte zijn de brouwers naar hun tekentafel gegaan en daar is een heel mooi bier uitgekomen namelijk: P75 oftewel Peace75. Berging

Peace75

De brouwerij is hard aan de slag gegaan en zocht zoveel mogelijk raakvlakken met de 75 jaar bevrijding van Nederland. En die raakvlakken hebben ze gevonden! P75 is een Orange Pale Ale bier met een diep Oranje kleur. Nederland is bevrijd door oa. Canada, Amerika en Engeland. De brouwerij wou daarom ook producten gebruiken uit deze landen. Zo is er gekozen voor Canadese maple syrup, een Amerikaanse hop met de toepasselijke naam Liberty en een mooie Engelse mout. 

Lees ook

Daarnaast staat er op de voorkant van het bier de afkorting O.P.A. dit staat voor al onze grootouders die de oorlog hebben moeten meemaken en voor Orange Pale Ale. Het alcoholpercentage van de Peace75 is 4,5%, dat staat voor 1945 en 4 en 5 mei.

De brouwers hebben ook nagedacht over de uitstraling van het bier. Hiervoor is de brouwerij het Waterlands archief ingedoken. Daar hebben ze een foto kunnen vinden van een straat in Purmerend tijdens de bevrijding. En natuurlijk ontbreekt de vredesduif niet op het etiket.  Op de vrijheid

Quarantaine vrijheid

De initiële bedoeling van de brouwerij en het comité was om samen met de gehele horeca in Puremerend een jaar lang te vieren dat we al 75 jaar in 'peace' leven. Maar door de coronavirus maatregelen is de horeca een lange tijd gesloten. Dat plan kan dus niet doorgaan, wel is het bier te bestellen om thuis van jouw quarantaine vrijheid te genieten! Er gaat zelfs een deel van de opbrengst van het bier naar het 4 en 5 mei comité Waterland. 

Kortom een prachtig bier om onze vrijheid mee te vieren!

Cookie instellingen