Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bier door Mannen: 'Compleet uit de hand gelopen'

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bier door Mannen: 'Compleet uit de hand gelopen'

10 januari 2020 om 12:35

Brouwerij Bier door Mannen uit Uitgeest heeft gisteren weer ruim 2000 liter bier gebotteld. Het is de derde keer dat er een nieuwe batch 'Staal' in de schappen verschijnt en de mannen hebben genoeg plannen voor 2020.

Staal bier van Bier door Mannen
Noord Hollandse bierbrouwerij
Bier door mannen

Uit de hand gelopen

Terwijl Uitgeest rustig wakker wordt is er vroeg in de ochtend al volop leven in de brouwerij aan de Lagendijk in Uitgeest. Uitgeesters Ricardo, Stefan en Roderick bottelen voor de derde keer hun bier 'Staal' van Bier door Mannen.

Donderdag 9 januari staan de Uitgeester buurmannen in alle vroegte in De Noord-Hollandse Bierbrouwerij (DNHBB) in de jachthaven van Uitgeest. "Compleet uit de hand gelopen", lacht Ricardo Barrientos de Reus. Het drietal kan terug kijken op een succesvol 2019. Afgelopen zomer wonnen de bierbrouwers uit ons dorp een tweede prijs bij de Noord-Hollandse bierverkiezing. "We gaan Staal dit jaar inschrijven voor nog veel meer verkiezingen. We hebben de smaak te pakken", zegt Stefan Hollenberg.

De lege flessen worden op de band gezet van de vulmachine.

2.000 liter Staal speciaalbier

Gisteren werd er ruim 2.000 liter bier gebotteld. Bottelen is het vullen van flessen, het laatste onderdeel van het proces. De trippel staal heeft deze keer extra lang in de vergistingsketel gezeten. "Normaal moet dit ongeveer zes weken. Dit keer kwam de vergisting niet goed op gang. Bier is en blijft natuurlijk een natuurproduct. Onze tripel heeft ruim acht weken langer in de ketel gezeten. In plaats van bottelen in november werd het januari. Eerder bottelen had als risico dat de vergisting in de fles op gang zou komen. Met als gevolg ontploffende flessen. Dus moesten we extra veel geduld hebben", aldus Ricardo. "Langer in de ketels is wel goed voor de smaakontwikkeling van het bier. Een bijkomend voordeel dus", vult Stefan aan.

Lees ook

Tweede bier?

De mannen zitten vol plannen voor het nieuwe jaar. "We zijn nog altijd druk bezig met de ontwikkeling van een tweede bier. Zelf zijn we erg kritisch en nog niet tevreden op wat we nu thuis in de keuken hebben gemaakt. We blijven net zo lang fine tunen tot we echt iets unieks hebben. We gaan geen bieren maken om maar een nieuw bier te hebben. Er is al zoveel op de speciaal bier verkrijgbaar. We gaan het pas maken als we echt zelf tevreden zijn. Kortom wij staan de komende maanden nog wel even te rommelen in de keuken", vertelt Roderick.

Het belangrijkste voor het drietal is toch wel de lol wat mensen van het bier vinden. "Via de bier-app Unntappd komen wekelijks vele recensies en reacties op ons bier. Het is leuk om te zien hoe mensen het waarderen en wat ze er van vinden. Geweldig ook om te zien waar ze het drinken. Ons Uitgeester bier wordt in het hele land en zelfs in het buitenland gedronken", aldus Ricardo. Flesjes van Bier door Mannen in de doos

Verkrijgbaarheid

In Uitgeest is Bier door Mannen ‘Staal’ verkrijgbaar bij Jumbo Uitgeest en kaaswinkel De Raat in het dorp. Bij café Ome Cor, 'T Portiertje en restaurant Klaas in Uitgeest staat het bier op de kaart. Alle verkooppunten staan op BierDoorMannen.nl en daar is het ook te bestellen in de webshop. De batch van de tripel 'Staal' die afgelopen donderdag is gebotteld is bijna klaar om te drinken. Stefan: "Nog even laten rusten in de warme kamer. Dan kan bottelsuiker koolzuur worden. Want pas met koolzuur en een prachtige schuimkraak is het bier pas echt klaar".

Over twee weken kan het bier bij De Noord-Hollandse Bierbrouwerij worden opgehaald en is het klaar voor consumptie. 

Cookie instellingen