Bier in plastic met confetti

Bier in plastic tijdens carnaval Maastricht

Maastricht doet tijdens het straatcarnaval op 7, 8 en 9 februari een proef met bier in plastic bekers. Opmerkelijk: Het gebeurt op verzoek van het gilde der kasteleins, aldus de gemeente...

12 januari 2016 om 09:42


Burgemeester Annemarie Penn-te Strake bracht het nieuws via een Facebookbericht naar buiten. Afspraak: in de cafés bier in glas, buiten in plastic bekers. De veiligheid van carnavalisten op straat moet door die vrijwillige maatregel verbeteren.

De burgemeester laat weten dat de gemeente geen harde eisen heeft gesteld, maar dat na overleg met ondernemers, bouwers van carnavalskarren en bezoekers van Maastricht in gezamenlijkheid is besloten om glas op straat terug te dringen. Het moet de kwaliteit van de vastelaovend waarborgen.

Handhaving

Bier in plastic

Later verduidelijkte Penn-te Strake dat in de vergunning voor buitentaps en raamverkoop het gebruik van kunststof in 2016 wordt voorgeschreven. De handhaving zal zich voornamelijk richten op het aanspreken van ondernemers, karrenbouwers en carnavalsvierders in de mooiste kostuums die zich niet aan de nieuwe regels houden.

De gedeeltelijke overstap naar plastic bekers zat er overigens al een aantal jaren aan te komen. De discussies over de risico’s van glasscherven in drukke centrumstraten met carnaval werden steeds feller en mondden uit in twee kampen: voor en tegen glas.

In andere gemeenten werd er met verbazing naar gekeken. Daar wordt met carnaval uit veiligheidsoogpunt sinds jaar en dag bier in plastic bekers verkocht. Net zoals bij De11devande11de, nota bene in Maastricht.

Reactie horeca ondernemers

Er is enige ophef ontstaan over het handelen van de burgemeester. Het overleg tussen stadhuis en een select groepje kasteleins wordt gehekeld, omdat is gecommuniceerd dat horeca-ondernemers zelf zouden hebben gevraagd om een glasverbod. 

In de horeca is te horen dat in het stadhuis weliswaar in een klein comité is gesproken over het gebruik van glas met carnaval, "maar toen was al beslist dat we moesten overstappen op plastic", zegt een van de deelnemers aan het overleg. 

Terwijl de koers was dat kasteleins met een buitenbuffet op basis van vrijwilligheid al dan niet zouden meedoen met het tappen van bier in plastic. Penn stelde dat ineens als verplichting. "Zoals de zaak nu naar buiten is gebracht, is tegen de afspraken in", stelt Bert Didderen, kastelein van café ’t Pothuiske en als vanouds vertegenwoordiger van de Maastrichtse horeca in het stadhuis.

Bron: 1limburg.nl

1 reactie

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Jos (gast) op 12-01-2016 om 20:21:31

Beter, al datbgedoe met glazen die kapot gaan en opgehaald moeten worden . bier uit een plastic glas smaakt net zo goed als uit een echt glas! Alleen de beroepszeikerds hebben altijd wat te zeuren...

Reclame van Amstel Pilsener

Onvergetelijk Bier - Jaartje Buitenland
Iedereen heeft ze wel eens: onvergetelijke momenten waarbij bier een rol speelde. In deze campagne laat Amstel dit soort memorabele momenten zien.

Meer reclames van Amstel Pilsener

Laatste reacties