Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bier kopen kan als 16 jarige - alcoholleeftijd niet gecontroleerd

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bier kopen kan nog steeds als 16 jarige!

06 januari 2014 om 10:54

Vanaf 1 januari moet je 18 jaar zijn om alcohol te kopen in de kroeg of supermarkt. Maar nu blijkt dat deze regel niet door heel Nederland wordt nageleefd!

Bier kopen kan nog steeds als 16 jarige!

Sinds 1 januari kun je als 16 jarige geen biertje meer kopen als je met je vrienden in de kroeg zit. Althans, dat is wat de nieuwe alcoholwet voorschrijft. In het nieuwe jaar blijkt dat het naleven van deze nieuwe regel toch wat problemen oplevert.

Alcoholleeftijd niet in alle gemeenten gecontroleerd

Uit onderzoek blijkt dat de controle op de verhoging van de alcoholleeftijd naar 18 jaar bij een derde van de gemeenten niet meteen op 1 januari ingaat. De meeste gemeenten geven aan pas later in 2014 te gaan controleren. En dit varieert van ergens in januari tot pas halverwege 2014. In veel gemeenten in Nederland is het dus nog gewoon mogelijk om als 16 jarige een biertje te bestellen.

Lees ook

Verder geeft de helft van de gemeenten aan dat ze niet met boetes, maar eerst met waarschuwingen gaat werken. Er zijn zelfs gemeenten die helemaal niet van plan zijn om de alcoholleeftijd van 18 jaar te gaan controleren. Ze geloven dat voorlichting en preventie in plaats van straffen beter werkt. Controleer hier of jouw gemeente direct start met controleren van de alcoholleeftijd.

Gemeente Utrecht faalt: vier jongeren krijgen bij test overal drank mee

Vier jongeren van 16 en 17 jaar hebben getest of het nog mogelijk is om een biertje te kopen. Hiervoor hebben ze vijf kroegen en vijf winkels in de gemeente Utrecht bezocht. En bij alle locaties hadden ze succes. Serveersters en verkopers stelden geen vragen. Eén caissière vroeg wel netjes om een ID maar toen ze de geboortedatum van Carlijn (17)  zag, vroeg ze of dat nu betekende dat ze 18 jaar was.

Ook brachten de tieners een bezoekje aan de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Utrecht, waar ze ook probleemloos een alcoholisch drankje kregen. En dat terwijl Utrecht één van de gemeenten is die aangaf streng te gaan controleren.

Neem gewoon de Nixpress

Wanneer je als 16 jarige in Nederland toch geen biertje kunt krijgen is de oplossing simpel: neem gewoon de Nixpress! De Nixpress is een bus die jongeren naar clubs in België brengt, waar het wel mogelijk is om alcohol te bestellen onder de 18 jaar. Op verschillende plekken in het zuidelijke deel van Noord-Brabant komen opstapplekken. Vanaf 1 februari gaat de eerste bus rijden.

Cookie instellingen