Er zijn bieren met sterk uiteenlopende smaken van zuur, zoet, bitter tot kruidig of een combinatie daarvan. Daarom zijn er veel meer goede bier-spijs dan wijn-spijscombinaties te maken. Want wijn heeft niet zulke diverse smaken als bier.
Bier is vandaag de dag niet alleen pils. 165 Nederlandse brouwerijen brouwen bieren met uiteenlopende smaken van zuur, zoet, bitter tot kruidig of een combinatie daarvan. Daarom zijn er veel meer goede bier-spijs dan wijn-spijscombinaties te maken. Mede ook omdat wijn geen bittertonen kent.
In praktisch ieder restaurant, zelfs in biercafés, staan op de menukaart alleen wijnsuggesties. Biersommelier, Zytholoog en bierliefhebber Fiona de Lange wil hier met www.bierspijs.nl verandering in brengen. Daarbij zullen met name ook de bieren van lokale en regionale Nederlandse brouwerijen veel aandacht krijgen. Bier van eigen bodem eerst om de Nederlandse biercultuur op de kaart te zetten.
Lees ook
Bier spijscombinaties
Fiona de Lange: “Horeca blijken tot op de dag van vandaag te worstelen met bier-spijscombinaties. Dit is ook een uitdaging, met name door de grote variëteit in smaken en bieren die verkrijgbaar zijn. Alleen al Nederland telt ver boven de 500 verschillende bieren. De juiste bier-spijscombinatie geeft een culinaire verrijking en creëert een ware euforie tijdens het eten.
Toen ik zag dat er zelfs speciaalbier cafés zijn die alleen een wijnsuggestie geven bij het eten, was voor mij de maat vol. Via bierspijs.nl vinden de bierliefhebber, het restaurant en het café tips om goede bier-spijscombinaties te maken en kan zij eenvoudig advies in winnen. Ook kan het dichtstbijzijnde bier-spijsrestaurant worden gevonden.”
Bierkaart naar smaak
Een biergenieter weet welke smaak hij of zij lekker vindt maar kent niet alle biermerken, dit beperkt zich meestal tot de grotere. Het opsommen van de biermerken op een bierkaart heeft daarom geen enkele zin. Daardoor wordt steevast voor het bekende bier gekozen. Fiona: “Ik ontdekte in de VS dat een indeling van een kaart naar smaak veel meer uitnodigt om een ander bier te proberen. Aan een biermerk weet je niet of de smaak je aanstaat. Als het is ingedeeld onder zoet, zuur of bitter wel. Dan is het toch veel logischer om de bierkaart zo op te stellen?"
Interessant biernieuws? Deel het nu!
3 reacties
Stefan Kodde (gast) op 13-12-2013 om 12:17:31
Kijk maar even hiernaar.
http://www.kleinbrouwerijcollectief.nl/docs/KBCfolder2009.pdf
Roeltje (gast) op 04-12-2013 om 00:13:53
ik denk persoonlijk dat uw bovestaande reactie een afknapper zal zijn... tuurlijk is de wijn spijs kaart bekent, maar dit zal soepdig veranderen...
bovaman op 02-08-2013 om 16:12:26
Wat een afknapper! Als je een artikel schrijft met als kop: "Bier past beter bij eten dan wijn", en je komt dan niet veel verder dan het noemen van een site waar je voor 75 euro een advies kunt krijgen over een bier/spijscombinatie, vind ik wel teleurstellend. Even los van het feit of deze kop ook waar is (wat je bij je eten drinkt is voor het grootste deel smaakafhankelijk),wordt er nergens in het artikel een concreet voorbeeld genoemd. Voor wijn zijn er verschillende sites te vinden die goede wijn/spijssuggesties geven (www.avalonwijnenspijs.nl), maar voor bier/spijssuggesties zoek je tevergeefs het internet af naar concreet advies. Ook op de site waar in dit artikel naar verwezen wordt staan slechts algemene en wazige "tips" die, naar mijn mening, eerder verwarren dan dat zij uitnodigen tot experimenteren en proeven. HELAAS.