Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bierbrouwerij van 5000 jaar oud

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bierbrouwerij van 5000 jaar oud

27 mei 2016 om 12:46

China is anno 2016 de grootste bierproducent ter wereld. Een nieuwe vondst suggereert dat in het land ook een van de eerste brouwerijen stond.

bier 5000 jaar oud uit China

Er is in China een 5000 jaar oud bierrecept achterhaald door wetenschappers. De inwoners van het oude China brouwden hun bier rond 3000 voor Christus met verschillende granen, zoals gerst, gierst en jobstranen. Sommige van deze ingrediënten werden vermoedelijk geïmporteerd uit het Midden-Oosten.  

Brouwerij Onderdelen

De wetenschappers van de Universiteit van Stanford kwamen tot hun bevindingen door verschillende potten, kruiken en trechters te onderzoeken die zijn aangetroffen in vijfduizend jaar oude ondergrondse woonruimtes op de Centrale Vlakte in China.

De spullen werden waarschijnlijk gebruikt om een primitieve biersoort mee te brouwen. De onderzoekers maakten een chemische analyse van minuscule restjes van vloeistoffen in de potten en kruiken.

Ze vonden verschillende graansoorten die waren verwerkt tot droge korrels. Dat wijst erop dat de oude Chinezen het graan omzetten in mout om er later bier van te brouwen.

Zoet/zuur bier

GerstHet meest verrassende ingrediënt dat werd aangetroffen in de kruiken, is de graansoort gerst. Dit graan komt oorspronkelijk uit het gebied tussen Syrië en Afghanistan. Mogelijk werd de gerst speciaal voor het maken van bier naar China gebracht, zo meldt de nieuwssite van het wetenschappelijke tijdschrift Science

Aan het oude Chinese bier werden ook delen van planten toegevoegd die veel suikers bevatten, zo blijkt uit het onderzoek.

Volgens hoofdonderzoeker Jiajing Wang moet het bier een bijzondere smaak hebben gehad. "Het smaakte waarschijnlijk een beetje zuur en een beetje zoet".

Wil je meer lezen over de geschiedenis van bier?

Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Zie meer reacties

Zie minder reacties