bier 5000 jaar oud uit China

Bierbrouwerij van 5000 jaar oud

China is anno 2016 de grootste bierproducent ter wereld. Een nieuwe vondst suggereert dat in het land ook een van de eerste brouwerijen stond.

27 mei 2016 om 12:46


Er is in China een 5000 jaar oud bierrecept achterhaald door wetenschappers. De inwoners van het oude China brouwden hun bier rond 3000 voor Christus met verschillende granen, zoals gerst, gierst en jobstranen. Sommige van deze ingrediënten werden vermoedelijk geïmporteerd uit het Midden-Oosten.  

Brouwerij Onderdelen

De wetenschappers van de Universiteit van Stanford kwamen tot hun bevindingen door verschillende potten, kruiken en trechters te onderzoeken die zijn aangetroffen in vijfduizend jaar oude ondergrondse woonruimtes op de Centrale Vlakte in China.

De spullen werden waarschijnlijk gebruikt om een primitieve biersoort mee te brouwen. De onderzoekers maakten een chemische analyse van minuscule restjes van vloeistoffen in de potten en kruiken.

Ze vonden verschillende graansoorten die waren verwerkt tot droge korrels. Dat wijst erop dat de oude Chinezen het graan omzetten in mout om er later bier van te brouwen.

Zoet/zuur bier

GerstHet meest verrassende ingrediënt dat werd aangetroffen in de kruiken, is de graansoort gerst. Dit graan komt oorspronkelijk uit het gebied tussen Syrië en Afghanistan. Mogelijk werd de gerst speciaal voor het maken van bier naar China gebracht, zo meldt de nieuwssite van het wetenschappelijke tijdschrift Science

Aan het oude Chinese bier werden ook delen van planten toegevoegd die veel suikers bevatten, zo blijkt uit het onderzoek.

Volgens hoofdonderzoeker Jiajing Wang moet het bier een bijzondere smaak hebben gehad. "Het smaakte waarschijnlijk een beetje zuur en een beetje zoet".

Wil je meer lezen over de geschiedenis van bier?

Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Reclame van Grolsch Gerijpte Herfstbok

Weer om te genieten: Gerijpte Herfstbok
Commercial van Grolsch Gerijpte Herfstbok. Tijdens de herfst is het volgens Grolsch weer om te genieten. Dat kan met hun gerijpte herfstbok.

Meer reclames van Grolsch Gerijpte Herfstbok

Laatste reacties