Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bierdrinker is de nieuwe melkkoe

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bierdrinker is de nieuwe melkkoe

30 maart 2012 om 14:26

PINT wijst de suggestie om de accijnzen op bier met 50% te verhogen resoluut van de hand.

PINT heeft vandaag een persbericht uitgegeven waarin de verening stelt dat de bierdrinker niet de nieuwe melkkoe moet worden. Dit is een reactie op de eerdere uitspraken van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP), GGZ Nederland, Jellinek en het Trimbos-instituut

PINT, de enige onafhankelijke vertegenwoordiger van de Nederlandse bierconsument, wijst de suggestie om de accijnzen op bier met 50% te verhogen resoluut van de hand. De bierdrinker dreigt de nieuwe melkkoe te worden. De Nederlandse brouwers hebben al aangekondigd de bierprijzen dit jaar met 6% te verhogen en nu dreigt ook de overheid een flinke graai uit de portemonnee van de bierdrinker te nemen.

Lees ook

Voor iedere liter pils moet nu bijvoorbeeld ongeveer € 0,25 aan accijnzen worden betaald. Tel daar nog eens de omzetbelasting van 19% bij op en je komt uit op een percentage tussen 30% en 40% dat de consument nu moet betalen aan de overheid voor ieder flesje bier dat hij of zij koopt in de supermarkt. Dat is natuurlijk belachelijk voor een relatief gezond product bij matig alcoholgebruik.

Alleen in Scandinavië en op de Britse eilanden zijn de accijnzen nog hoger. En juist daar wordt veel meer gedronken dan in Nederland en is alcoholisme en alcoholmisbruik een veel groter probleem. Een verband leggen tussen accijnzen en alcoholgebruik is dan ook een misvatting. Bovendien moet je niet alleen naar de accijnzen kijken, maar ook naar de omzetbelasting. Nu al heeft de Nederlandse biercultuur, die juist aan een opmars bezig is, last van oneerlijke concurrentieverhoudingen met brouwerijen uit de ons omringende landen, die een veel lagere heffing kennen. Een accijnsverhoging zal onherstelbare schade toebrengen aan onze kwetsbare biercultuur. PINT pleit daarom voor een harmonisering van de accijnzen binnen de EU.

Verder stellen de vier organisaties ook dat Nederlanders niet afwijzend staan tegenover accijnsverhogingen. PINT daagt ze uit om deze vraag ook te stellen aan de bijna 7 miljoen bierdrinkers in Nederland. Uit peilingen onder onze leden blijkt juist dat zij faliekant tegen accijnsverhogingen zijn.

Jeroen Carol-Visser, voorzitter van bierconsumentenvereniging PINT: 'Het is oneerlijk en asociaal om een grote groep mensen die verantwoord met bier omgaat - en dat is verreweg de meerderheid - te straffen voor het gedrag van een kleine groep zware drinkers. Het mes snijdt in dit voorstel echt maar aan één kant, namelijk in de rug van de Nederlandse bierconsument. De bierdrinker kan en mag niet de nieuwe melkkoe worden, niet van de Nederlandse brouwers en niet van de overheid.'

Cookie instellingen