Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bierdrinker minder vaak ziek dan geheelonthouder

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bierdrinker minder vaak ziek dan geheelonthouder

06 juni 2018 om 15:46

Mensen die nooit een biertje of een andere alcoholhoudende drank nuttigen melden zich vaker ziek dan gematigde drinkers. Dit blijkt uit een nieuw Fins onderzoek.

Bier en gezondheid

Onderzoek naar alcohol

The Independent meldt dat er onderzoek is gedaan naar de gevolgen van de mate van alcoholconsumptie en/of geheelonthouding. De proefpersonen kwamen uit Finland, Groot-Brittannië en Frankrijk. Het Finnish Institute of Occupational Health ontdekte dat zware drinkers óf geheelonthouders zich vaker ziek melden dan gematigde drinkers. 

Er zijn overigens vaker onderzoeken gedaan naar de gevolgen van bier en alcohol op het menselijk lichaam. Bijvoorbeeld dat je lichaamssamenstelling invloed heeft op de verwerking van alcohol en dat bier een bepaalde invloed heeft op verschillende organen.

Psychische klachten

Geheelonthouders bleken vooral meer last te hebben van psychische problemen. Ze waren 50 procent vaker ziek vanwege geestelijke klachten. Degenen die geen alcohol dronken hadden ook vaker spijsverteringsziektes, longproblemen en spieraandoeningen.

Lees ook

Ziek op de bank thuis

Hoe veel bier?

Gematigd drinken is dus prima volgens het onderzoek, maar wanneer wordt het te veel? De drempel van de hoeveelheid alcohol lag volgens het onderzoek op zo'n 12 'pints' per week. Dat zijn toch zo'n 12 halve liters per week, meer dan eentje per dag! Blijf jij aan de gezonde kant van de twaalf of ga je er de gemiddelde zaterdagavond al overheen? 

Confounders in het onderzoek

Sommige variabelen kunnen er natuurlijk voor zorgen dat mensen zich vaker ziek melden én geen alcohol drinken. De onderzoekers hebben geprobeerd om hiervoor te corrigeren, maar toch zou een deel van de verklaring van de uitkomst hier kunnen liggen. Sommige mensen mogen bijvoorbeeld geen alcohol drinken bij bepaalde medicatie. Ook ontdekten de onderzoekers dat geheelonthouders vaker een arme achtergrond hadden, ook een kenmerk bij hoge verzuimcijfers.

Al met al dus geen onomstreden bewijs dat een biertje op zijn tijd geen kwaad kan, maar het onderzoek wekt wel de suggestie dat gematigd drinken zeker niet leidt tot het vaker ziek melden op het werk.