Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Heeft lichaamssamenstelling invloed op alcoholtolerantie?

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Je lichaamssamenstelling en alcohol

Wist je dat... Vrouwen een andere lichaamssamenstelling hebben dan mannen? Vrouwen hebben relatief meer vet en minder vocht in hun lichaam. 

Heeft lichaamssamenstelling invloed op alcoholtolerantie?

Verschil in lichaamssamenstelling

55% van het lichaamsgewicht van vrouwen bestaat uit water, bij mannen is dit 65%. Daarnaast hebben vrouwen meestal een lager lichaamsgewicht dan mannen.Hoe minder vocht in het lichaam, hoe geconcentreerder de hoeveelheid alcohol en hoe hoger het alcoholpromillage in het bloed.

Vrouwen kunnen slechter tegen drank

Door bovenstaande verschillen hebben vrouwen dus een hoger alcoholpromillage in het bloed dan mannen na het drinken van dezelfde hoeveelheid alcohol. Hierdoor kan je stellen dat vrouwen slechter tegen drank kunnen dan mannen.

Verschil tussen man en vrouw

Enzymen en hormonen

Enzymen

De twee enzymen Alcoholdehydrogenase (ADH) en Aldehyde dehydrogenase (ALDH) zijn verantwoordelijk voor de afbraak van alcohol. ADH zorgt voor de afbraak van alcohol naar aceetaldehyde en ALDH zorgt voor de oxidatie van aceetaldehyde naar acetaat. Het grootste gedeelte van de alcohol (90-95%) wordt afgebroken in de lever.

Lees ook

De hoeveelheid ADH in het lichaam bepaalt hoe snel alcohol afgebroken wordt en hangt af van verschillende factoren. Omdat vrouwen minder ADH in hun lichaam hebben dan mannen, wordt alcohol langzamer afgebroken in hun lichaam. Ook hierdoor hebben vrouwen een hoger alcoholpromillage in hun bloed in vergelijking met mannen als ze dezelfde hoeveelheid alcohol drinken.

Hormonen

Vrouwelijke hormonen kunnen een rol spelen in de stofwisseling van alcohol. Gevoeligheid voor alcohol is afhankelijk van de hormonen oestrogeen en progesteron. Deze spelen een belangrijke rol in de menstruatiecyclus. Ze zijn gedurende de cyclus in verschillende hoeveelheden in het lichaam aanwezig. In de fase na de eisprong zakt het oestrogeen- en stijgt het progesteronniveau. Dit zorgt voor een daling van ADH en dus voor een vertraagd alcoholmetabolisme. Gedurende de menstruatiecyclus van de vrouw kan de gevoeligheid voor alcohol dus verschillen. Het is nog niet precies duidelijk hoe dit werkt.

Verrijk je bierkennis met de weetjes:

- Wat betekenen de categorieën op bier?
- Waarom je geen citroen in je bier moet doen
- Hoe proef ik bier het best?