Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bieroorlog tussen België en Frankrijk?

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bieroorlog tussen België en Frankrijk?

26 oktober 2012 om 12:17

Frankrijk verhoogt de accijns op Belgische bieren. Als reactie heeft België gedreigd om de accijns op wijn ook drastisch te gaan verhogen.

Glas bier

Een bieroorlog dreigt tussen Frankrijk en België. Frankrijk heeft aangekondigd de accijns op Belgische bieren drastisch te gaan verhogen. De Belgische regering heeft hier woedend op gereageerd. Bier is een  van de meest belangrijke export producten van België.

Reactie van België

"Desnoods treffen wij soortgelijke maatregelen tegen export sectoren die voor Frankrijk erg belangrijk zijn" aldus minister van financiën Steven Vanackere. 

Lees ook

"Frankrijk wil door de verhoogde accijnzen op bier de eigen wijnboeren beschermen. De accijnzen op bier worden verhoogd met 160 procent terwijl de accijnzen op wijn gelijk blijven", aldus senator Bart Tommelen.

Vanacker zei dat "we de impact op de Belgische biersector niet mogen onderschatten". Samen met minister Didler Reynders van buitenlandse zaken is hij bezig met het ondernemen van diplomatieke stappen.

Reactie van Frankrijk

Of Frankrijk onder de indruk is van de dreigementen van België is niet duidelijk. Als reden voor de accijnsverhoging gaf de Franse regering aan dat alcohol, net als roken, slecht is voor de gezondheid. President François Hollande hoopt met de 450 miljoen euro aan extra inkomsten het gat in de sociale zekerheid te dichten.

De accijnsverhoging zou betekenen dat een glas pils voor de Fransen 1 á 2 euro duurder wordt dan een glas wijn. Speciaalbier zou zelfs met 3 tot 4 euro in prijs kunnen stijgen.

Cookie instellingen