Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Brabantse automobilisten het vaakst onder invloed

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Brabantse automobilisten het vaakst onder invloed

10 mei 2006 om 10:50

Brabant is de provincie waar de meeste automobilisten met een slok te veel op de weg opgaan.

Noord-Brabant

De politie betrapte bij controles in 2005 2,8 procent van de bestuurders. Zij hadden meer gedronken dan de toegestane hoeveelheid van 0,5 promille. In 2004 lag dat percentage nog op 3,4 procent. Dat is het laagste niveau ooit sinds de invoering van de alcohollimiet in 1974, aldus het ministerie van verkeer en waterstaat, dat de cijfers gisteren bekendmaakte. In 25 politieregio’s werden in 2005 in de weekends ruim 30.000 blaastesten uitgevoerd.

Alcohol achter het stuur komt steeds minder voor. Het aantal bestuurders dat minder dan 0,2 promille (nuchter of hooguit 1 glas gedronken) blaast, steeg verder van 92,2 naar 92,8 procent. Mannen (83 procent) vormen de grootste groep overtreders, maar er is een daling over de hele linie. Voor het eerst sinds 2000 heeft de groep 25-34 jaar bij de mannen het hoogste percentage overtreders.

Opvallend is dat de groep zware drinkers (boven 1,3 promille) al jarenlang rond 0,6 procent schommelt, de BOB-campagne en de scherpere controles ten spijt.Deze groep zit juist achter het leeuwendeel (80 procent) van alcohol gerelateerde ongevallen. Verkeersminister Karla Peijs voert daarom voor onverbeterlijke automobilisten in 2009 - om technische redenen twee jaar later dan voorzien - het alcoholslot in. Dat moet dertig doden per jaar schelen.

Lees ook

Door het slot kunnen automobilisten pas wegrijden als zij nuchter een blaastest hebben afgelegd. Zweden kent zo'n systeem al. Daarnaast moet deze groep een begeleidingsprogramma volgen, waarbij docenten van instellingen voor de verslagingszorg betrokken zijn.

De limiet voor zo'n (driedaagse) cursus gaat omlaag van 1,3 naar 0,8 promille. Werkt dat niet, dan kan iemands rijbewijs ongeldig gemaakt worden. Hij of zij kan na een jaar wel weer opgaan voor het rij-examen, maar niet dan na een medisch onderzoek.

Vorig jaar is het aantal cursussen ten opzichte van 2004 met 8,5 procent gestegen, van 10.288 tot 11.161. Het aantal rijbewijzen dat ongeldig werd verklaard vanwege alcoholgebruik, nam met 7,5 procent toe.

Bron: Brabants dagblad

Cookie instellingen