Oroboros biertje

Brouwerij Oroboros gesloten

Brouwerij Oroboros uit Leiden gaat sluiten. De brouwinstallatie is te koop gezet. Oroboros stond bekend om hun circulogische brouwproces, waarbij verspilling van ingrediënten wordt geminimaliseerd.

10 april 2018 om 11:10


Brouwerij Oroboros sluit

Oroboros bierIn Leiden en omstreken vonden de speciaalbieren van bierbrouwerij Oroboros gretig aftrek. Naast amberwit werden ook seizoensbieren gebrouwen, alle gestoeld op het circulogisch principe van optimale benutting van elke grondstof.

Nu de brouwerij definitief haar deuren sluit, komt voor brouwers in binnen- en buitenland een robuuste, professionele en goed geoutilleerde installatie binnen handbereik waarmee verder uitgebreid en/of geprofessionaliseerd kan worden. Sinds gisteren kan er online geboden worden op alle items. De kijkdag vindt plaats in Leiden op 19 april van 9 tot 12 uur. De veiling sluit 23 april.

Circulogisch brouwen

Andrej Pieterson, veilingmeester bij Troostwijk Veilingen zegt: ‘Tegenwoordig heeft vrijwel elke zichzelf respecterende stad wel een eigen brouwerij. Oroboros vormde hier geen uitzondering op, maar was met haar circulogisch brouwproces wel uniek.‘

Bij de productie van bier wordt het meeste van de graankorrel niet gebruikt. Het zijn voornamelijk de suikers en aroma's die tijdens het brouwen in het bier belanden. Zonde om de rest van dit mooie product niet te benutten, dacht microbioloog en oprichter van Oroboros Ramon Bril.

Hij slaagde erin het als voedingsbodem te gebruiken voor meerdere paddenstoelensoorten. Met name de oesterzwammenfamilie doet het er erg goed op. Als de zwammen helemaal uitgegroeid zijn, is alleen nog een hele zachte compost van de granen over. Perfect om weer terug over het graanveld uit te strooien. En zo is de cirkel rond: circulogisch dus.

Brouwerij Oroboros

De brouwerij is genoemd naar de Oroboros, een hagedis die zichzelf in zijn staart bijt. ‘Dit is al millennia het symbool voor eeuwigheid en illustreert dus perfect het circulogisch brouwproces’, zo vertelt Ramon. ‘Brouwers uit binnen- en  buitenland toonden veel interesse in onze manier van brouwen.

Zelfs uit China is men zich komen verdiepen in ons brouwproces. Op het LIB, hét speciaalbier festival van Nederland, trokken we niet alleen met ons bier, maar ook met mijn nieuwe project, de zogenaamde “huiskipjes”, veel belangstelling. Dit zijn speciaal gefokte tamme kippetjes die graag geaaid willen worden en daarom uitermate geschikt zijn als huisdier.’

Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Reclame van Heineken Pilsener

Gebruik nu de Biertegoed app!
Heineken promoot met deze reclame hun Biertegoed app. Het is lekker vertoeven buiten en er zijn genoeg plekken om te genieten van een vers getapt Heineken biertje.

Meer reclames van Heineken Pilsener

Laatste reacties

Bier shop