Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Nederlandse brouwers verzetten zich tegen reclamebeperking alcohol

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Brouwers verzetten zich tegen reclamebeperking alcohol

20 februari 2007 om 13:32

De in Nederland actieve bierbranche verzet zich tegen de specifieke maatregelen die het kabinet voorstelt te nemen om misbruik in te dammen.

Nederlandse brouwers verzetten zich tegen reclamebeperking alcohol

Lees ook

Middelen als alcoholreclameverboden op radio en tv tot 21.00 uur 's avonds en accijnsverhoging schaden de bedrijfstak terwijl zij nauwelijks effect hebben op alcoholmisbruik, stelt het Centraal Brouwerij Kantoor (CBK) maandag in haar brief aan de Tweede Kamer. Maatregelen die wel werken tegen alcoholmisbruik zijn volgens de brouwers ondermeer de campagne tegen drinken onder de 16; de Bob-campagne en voorlichting over de rol van alcohol. Kernpunt hierbij is volgens het CBK dat
overheid en bedrijfsleven samen moeten werken aan een doelgroep gerichte aanpak. Volgens CBK-directeur Jack Verhoek speelt emotie in het debat over alcoholmisbruik een begrijpelijke rol. Maar in het debat dienen ook de feiten aan bod te komen, daarom deze brief, voordat over het coalitieakkoord wordt gedebatteerd in de Kamer.

De brouwers stellen voor om, voordat een reclameverbod wordt afgekondigd, eerst een wetenschappelijk onderzoek te verrichten naar het verband tussen reclame en toenemende alcoholconsumptie, met name toename van alcoholmisbruik. In landen met een reclameverbod laat de bestrijding van misbruik te wensen over, aldus de brouwers, wijzend op o.a. Frankrijk en Zweden. In veel landen wordt reclame via zelfreguleringcodes door het bedrijfsleven geregeld.

In Nederland blijken die regels het strengst en het best geregeld, claimt het CBK. Een van de regels is dat geen reclame mag worden uitgezonden indien het publiek voor meer dan 25 pct uit minderjarigen bestaat. Tegen die regel is nooit een klacht ingediend. Verder moet de verkoop aan onder de 16-jarigen strafbaar gesteld worden.

Cookie instellingen