Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Cafés gaan minderjarigen weigeren

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Cafés gaan minderjarigen weigeren

11 november 2013 om 14:02

Vanaf januari 2014 gaan veel cafés 16- en 17-jarigen weigeren. Hiermee willen ze boetes voorkomen die ze krijgen als ze alcohol schenken aan minderjarigen.

Cafés gaan minderjarigen weigeren

Verhoging leeftijdsgrens

In januari 2013 is de nieuwe Drank- en Horecawet van kracht gegaan. Een belangrijk doel van deze wet is het terugdringen van het alcoholgebruik door jongeren. Daarom wordt de leeftijdsgrens voor het kopen, drinken én bezitten van alcohol vanaf 1 januari 2014 verschoven van 16 naar 18 jaar. Horecabazen die toch alcohol verkopen aan minderjarigen worden beboet en na drie keer kunnen ze (tijdelijk) hun deuren sluiten.

Lees ook

Weigeren minderjarigen

Om dit te voorkomen zijn veel cafés van plan om vanaf januari 16- en 17 jarigen te weigeren aan de deur. "In het weekend is het te druk om te controleren wie stiekem bier haalt voor minderjarigen. Dus daar kunnen we niet aan beginnen", aldus een ondervraagde caféhouder.

Overlast en alcoholtoerisme

Doordat 16- en 17 jarigen die nu al uitgaan, straks nergens meer binnenkomen, zal de hoeveelheid hangjongeren waarschijnlijk toenemen. Ook zal het percentage alcoholtoerisme toenemen. In België en Duitsland is het namelijk nog wel mogelijk om als minderjarige in de kroeg te drinken. Jongeren die vlakbij de grens wonen nemen dan gewoon de fiets of scooter naar één van onze buurlanden.

Cookie instellingen