Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

CPB: accijnsverhoging drank heeft effect

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

CPB: accijnsverhoging drank heeft effect

21 december 2006 om 16:43

Een verhoging van accijnzen op drank kan alcoholmisbruik onder Nederlanders, vooral jongeren, beperken. Met name de jeugd is gevoelig voor prijsstijgingen en dus zou het goed zijn om een speciale belasting op breezers te heffen. Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB) donderdag.

accijnsverhoging drank heeft effect

De kosten van drankmisbruik zijn hoger dan wat de overheid binnenkrijgt via accijnzen op drank, stelt het CPB. Accijnzen leveren nog niet de helft op van de kosten die gemaakt worden voor gezondheidszorg, politie, justitie, verkeersongelukken en beschadiging van goederen. Het CPB vindt dat accijnzen dusdanig moeten worden verhoogd dat zij minimaal deze kosten dekken.

Een prijsverhoging van bier heeft weinig effect op de consumptie, maar het effect van een prijsstijging van sterke drank is bijna drie keer zo groot. De CPB-onderzoeker stelt verder dat voorlichtingscampagnes nauwelijks effect hebben op het drankgebruik. Nog deze week startte een anti-alcoholcampagne gericht op ouders, die worden opgeroepen strenger te letten op het drinkgedrag van hun kinderen. Ook een verbod op drankreclames heeft volgens het CPB weinig zin. Bovendien blijkt dat passagiers meer drinken als een bob achter het stuur zit.

Nederlanders van 15 jaar en ouder drinken jaarlijks gemiddeld tien liter pure alcohol. Worden geheelonthouders buiten beschouwing gelaten, dan loopt de consumptie op tot meer dan twaalf liter per drinker, stelt het CPB. "Dat is gelijk aan 485 halve liters bier of 135 flessen wijn."

Cookie instellingen