Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Dagelijks biertje verhoogt kans op kanker

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Dagelijks biertje verhoogt kans op kanker

12 april 2011 om 18:24

Het drinken van bier zorgt voor een grotere kans op kanker. Zelfs het drinken van een enkel biertje per dag verhoogt het risico op kanker.

buitentaps, bier,

Het nieuwe onderzoek van de Universiteit in Oxford toont aan dat één op de tien kankergevallen bij mannen en één op 33 bij vrouwen wordt veroorzaakt door alcohol. Alcohol leidt jaarlijks tot 13.000 kankergevallen, dat berekenden de onderzoekers aan de Oxford University. Comazuipen, een toenemende trend onder de jongeren, is verantwoordelijk voor de meeste gevallen, maar ook kleine hoeveelheden onder de aanbevolen limiet zouden al gevaarlijk kunnen zijn.

Lees ook

Mannen die meer dan twee eenheden per dag en vrouwen die meer dan één eenheid per dag drinken, lopen al een verhoogd risico op alcohol gerelateerde kankers. Een standaard eenheid is gelijk aan 125ml glas wijn, een klein glas bier of een whisky. Volgens onderzoekster Naomi Allen bewijst het onderzoek dat alcohol een oorzaak van kanker kan zijn, zelfs al worden matige hoeveelheden gedronken. Ze geeft zelfs aan dat de kankergevallen nog zullen stijgen. Bij de studie werden de drankgewoonten bij vrijwilligers van tien jaar geleden geanalyseerd. Omdat vandaag nog meer mensen drinken, ontstaan er in de toekomst nog hogere percentages van kankergevallen.

Vooral keelkanker, slokdarm en strottenhoofd- en leverkanker worden toegeschreven aan verhoogd drankgebruik. Bij vrouwen kan alcohol ook borstkanker opwekken. Het onderzoek is gepubliceerd in het British Medical Journal. 

Cookie instellingen