Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Dame Jeanne lanceert opmerkelijk speciaalbier

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Dame Jeanne lanceert opmerkelijk speciaalbier

23 augustus 2017 om 14:00

De Belgische Brut bierbrouwer Dame Jeanne lanceert een opmerkelijk speciaalbier. Bij de Brut Vintage 2017 bepaalt de bierliefhebber namelijk zelf hoe het bier smaakt.

Dame Jeanne Brut Vintage 2017

Een “straf” staaltje techniek

Dame Jeanne Brut Vintage met de houten plug De Brut Vintage 2017 wordt volgens de authentieke méthode traditionnelle gemaakt. Na een lagering op champagnegist van minstens 3 maanden wordt het bier gechampagniseerd via remuage (draaien) en dégorgement (ontgisten). Vervolgens wordt de fles afgesloten met een
speciale kurk die voorzien is van een houten plug.

Voor die houten plug werkt Dame Jeanne samen met Oak Master en Tonnellerie Bossuet (een gerenommeerde artisanale tonnenmakerij uit de Bordeaux streek, nvdr.) De plug wordt gevormd uit latten van eiken houten vaten. Medium geroosterde Amerikaanse eik, doordrongen met 12 jarige Elijah Craig bourbon van de bekende Heaven Hill Distillery om precies te zijn.

Smaakontwikkeling

Het is net die infusie plug van 40 gram die het bier verder laat rijpen op eik en het mettertijd een zachtere en rondere smaak zal geven. Bij de verkoop kan men de smaak omschrijven als vol, fruitig en complex met hinten van bourbon, vanille en hout, maar hoe langer de fles ongeopend blijft, hoe meer uitgesproken de hout- en bourbon smaak wordt. Het is dus aan klant om te beslissen wanneer de tijd “rijp” is om de kurk te laten knallen.

Over de Brut Vintage 2017

Patrick Theunissen van Dame Jeanne “Bier en techniek zijn mijn 2 grote voorliefdes.” verklapt Patrick Theunissen, de bezieler en smaakmaker van Dame Jeanne.

Lees ook

“Deze Brut Vintage 2017 laat me toe om met beide te experimenteren. Mét resultaat moet ik zeggen, want ik moet mezelf toch regelmatig op de vingers tikken om niet te veel van deze kleine oplage voor te proeven. Ik hoop vooral dat deze 2.500 flessen bij mensen belanden die tijdens het degusteren ook het technische verhaal met hun gezelschap zullen delen, want dan smaakt de Brut Vintage ongetwijfeld nóg beter.”

Limited edition

Van de Brut Vintage 2017 worden slechts 2.500 flessen (75 cl) geproduceerd die vanaf september 2017 verdeeld zullen worden onder de betere bierspeciaalzaken en klasse restaurants. Voor bierfanaten wordt de uitdaging om een fles van deze uiterst exclusieve limited edition te bemachtigen minstens even interessant als het beslissen wanneer de fles geopend mag worden.

Dit speciaalbier proeven?

Het grote publiek kan dit speciaalbier komen ontdekken op zaterdag 30 september 2017 tijdens het Modeste bierfestival in Antwerpen.  Dame Jeanne Etiketten

Cookie instellingen