Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

De jeugd mag niet drinken in de keet

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

De jeugd mag niet drinken in de keet

26 november 2006 om 21:20

De bierkeet in Putten moet dicht, en dat kan nog grote gevolgen hebben voor onde meer Friese jongeren, zegt Koninklijke Horeca Nederland. De vakorganisatie verheugt zich handenwrijvend al op een serie rechtszaken voor soortgelijke gevallen.

De jeugd mag niet drinken in de keet

Lees ook

De rechter gaf woensdag de plaatselijke horeca in de Gelderse plaats gelijk: de gemeente moet handhavend optreden tegen een bouwsel zonder bouwvergunning waar drank wordt verstrekt zonder horecavergunning. De gemeente pruttelde dat hier van een mug een olifant werd gemaakt: het ging om wat onschuldige huiselijke activiteiten en bovendien, daar zijn we het toch allemaal over eens, de drankkeet is nou eenmaal een al jarenlang geaccepteerd maatschappelijk verschijnsel. Sluiting van zoiets zou maar leiden tot onrust in het dorp.

De rechtbank vond dat verweer van de gemeente flauwekul, en dat is zeer juist. De betreffende caravan was, zoals de meeste keten, ingericht als bar, er zitten meerdere avonden per week vijfien tot dertig mensen en dan worden er onveranderlijk ,,rijkelijk alcoholische dranken geschonken”, om met de rechter te spreken, en natuurlijk heeft hij gelijk in zijn oordeel dat dat ,,niet om niet” gebeurt. Dat een gemeente zoiets gemakshalve aanmerkt als huiselijke activiteit is laf. En het argument van ‘we doen niks want het is nou eenmaal al jaren zo’ is niet alleen laf maar ook visieloos. Een gemeente moet niet volgen, maar gidsen.

Samenkomsten van groepen jongeren in oude caravans en schuren die ingericht zijn als kroegen zijn in strijd met de wet. Moeten alle keten dus maar dicht? Zeer zeker niet. Zeker op het platteland zijn het voor jongeren vaak fantastische plekken om samen te komen, dicht bij huis, vaak met eigen handen en geld ingericht en opgeknapt. Het is een mooi voorbeeld van de zelfredzaamheid en levendigheid van kleine gemeenschappen in dunbevolkte gebieden; zulke keten zijn zeker zo belangrijk voor de leefbaarheid van het platteland als een intensieve busverbinding met de stad of een pinautomaat op het dorpsplein.

De angel zit niet in de keet, maar in de drank. En juist op dat vlak zou de gemeente vernieuwend beleid moeten voeren. Wie de publicaties van de laatste jaren heeft gevolgd, ziet een groeiende onrust onder artsen over de gevolgen van drank bij jongeren. Alcohol richt ook in bescheiden hoeveelheden blijvende schade aan in hoofden met onvolgroeide hersenen. Wetenschappers zijn het er allang over eens: wie jonger is dan zestien, zou hoe dan ook van de drank moeten afblijven. Alcoholgebruik op jonge leeftijd vergroot de kans op latere verslaving, verstoort de hormoonhuishouding en vertraagt de hersengroei.

De cultuur is daar echter nog lang niet naar. Nergens drinken jongeren gemiddeld zoveel als Nederlandse jongeren - het zijn in de woorden van minister Hoogervorst de grootste zuipschuiten van Europa. Het werd hier vorige week al gememoreerd: harddrugs worden gemeden, softdrugs gedoogd, alcohol is alom geaccepteerd. Maar dat kan best anders - dat bewijst de cultuuromslag die de laatste jaren relatief snel en algemeen heeft plaatsgevonden op het gebied van roken.

Een begin van die omslag tekent zich af. In Den Haag worden cursussen gegeven aan ouders over de vraag hoe ze hun pubers van de drank kunnen laten afblijven (antwoord: hun eigen nonchalante houding laten varen, feiten lezen over de risico’s van alcohol). In Deventer brengt de politie dronken kinderen thuis, spreekt de ouders streng toe en sommeert ze de volgende dag op het bureau te komen. Eenentwintig Brabantse gemeenten geven samen acht ton uit voor het porject ‘Laat je niet flessen’, dat in vier jaar tijd het alcoholgebruik onder zestien-minners moet indammen.

Friese gemeenten en verenigingen van dorpsbelang moeten het ketenbeleid van harte ondersteunen en daar liefst ruim geld voor uittrekken ook. Het is een erezaak om je jeugd een goed thuis te bieden, juist in een relatief lege provincie waar weinig avondvertier is. Maar dat moet gepaard gaan met helder beleid, waarbij de gemeente krachtig uitdraagt dat alcohol er taboe is. De beleidsmakers die de contacten onderhouden met jongeren moeten nooit laconiek doen over drank, ze moeten precies weten wat alcohol uitricht, en daar uitgebreid voorlichting over geven. Alcohol moet niet alleen verboden worden vanuit het motief van het tegengaan van oneigenlijke horecaconcurrentie. Dat is flauw en inhoudsloos en onacceptabel jegens (de toekomst van) zo veel jongeren.

Bron: Friesch Dagblad

Cookie instellingen