Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

De Koninck APA wordt overal ter wereld officieel ‘Bolleke’

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

De Koninck APA wordt overal ter wereld officieel ‘Bolleke’

14 augustus 2019 om 12:33

Het klassieke Antwerpse bier De Koninck APA wordt overal ter wereld officieel ‘Bolleke’. Stadsbrouwerij De Koninck geeft het Bolleke terug aan de Antwerpenaar.

De Koninck APA heet nu officieel Bolleke
De Koninck
De Koninck

Bolleke bestellen

“Veur ma een Bolleke.” Het De Koninckbier is even typisch Antwerps als de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, het MAS en Pieter Paul Rubens samen. Geen wonder dat de Antwerpenaren zo fier zijn op hún bier. Ze gaven het zelfs een koosnaampje. Geen lieveke, schatteke, zuuteke, maar wel het liefkozende ‘Bolleke’, naar het typische bolvormige glas waaruit De Koninck wordt gedronken.

Noem het koppig, halsstarrig of vastbesloten: de Antwerpenaar bleef volhouden en weigert om het bier bij z’n échte naam te bestellen. En kijk, de aanhouder wint: De stadsbrouwerij gooit nu de handdoek in de ring en geeft de Antwerpenaar z’n zin: De Koninck wordt officieel ‘Bolleke’. Op 16 augustus, bij de aftrap van de Bollekesfeesten, ontvangen de De Koninck brouwers een certificaat van de Stad Antwerpen en wordt er officieel geklonken op de naamsverandering. Vanaf dan bestel je overal ter wereld – van Antwerpen over New York tot Hong Kong – een Bolleke!

De Koninck sinds 1833

Bolleke logo Sinds 1833 worden de bieren van De Koninck gebrouwen aan de Mechelsesteenweg in Antwerpen. Intussen is De Koninck de oudste actieve brouwerij in de Antwerpse binnenstad én de brouwerij heeft het op één na oudste handelsregister nummer van de Stad, na de Zoo.

De Stadsbrouwerij is best fier op haar nauwe link met de stad Antwerpen en dat merk je. De Koninck brengt de smaak van ’t Stad: van ruige dokken en volle terrasjes, van bakfietsen en zomeravonden aan de Schelde. Heel de stad Antwerpen vervat in één flesje. En die liefde is wederzijds: de Antwerpenaar gaat ver voor z’n favoriete bier. Al hoef je dat niet per se letterlijk te nemen, want je hoeft nooit ver te zoeken naar een fris getapt Bolleke. Je vindt hét Antwerpse icoon niet enkel in de De Koninck Bar op de brouwerij zelf, maar ook in elk café en op elke terras in de stad.

Lees ook

Hoewel er ‘De Koninck’ op het etiket staat, wordt het bier door de Sinjoren in de volksmond al vele jaren ‘Bolleke’ genoemd. Het oorspronkelijke mondgeblazen hol glas op hoge voet, geproduceerd door ‘les Gobeleteries du Hainaut’ is nu een collector’s item. Echte liefhebbers savoureren een ‘bolleke’.

De eerste teug die het schuim aan de bovenlip achterlaat, prikkelt de smaakpapillen aangenaam terwijl de neus het typische aroma verwerkt. Een goed geschonken glas verzekert een voldoende romige schuimkraag. Tot de laatste teug blijft er een romig laagje schuim in het glas. De Stadsbrouwerij geeft de Antwerpenaar nu z’n zin: het Bolleke wordt ook écht een Bolleke. Niet om te zwànzen. Het etiket wordt aangepast, maar de smaak blijft helemaal hetzelfde.

Bollekesfeest

Bolleke De Koninck flesje Geen betere plek om die naamsverandering te vieren, dan tijdens het Bollekesfeest. Op 16, 17 en 18 augustus 2019 staat de binnenstad van Antwerpen weer in rep en roep voor het stadsfestival “Het Bollekesfeest”. Eten, muziek en een geweldige vibe zijn de drie sleutelwoorden tijdens dit zomerse weekend. En geen Bollekesfeest zónder Bollekes en Stadsbrouwerij De Koninck natuurlijk: op verschillende plekken in de binnenstad proef je fris getapte De Koninck bieren. Op het Steenplein kan je de benen loszwieren mét een Bolleke in hand tijdens een gezellig dansfeest.

Over het Bolleke

Het Bolleke is een natuurproduct, op traditionele wijze gebrouwen uit water, gist, honderd procent zuivere mout en zuivere hop. Hogegistingsbieren vallen op door de verscheidenheid aan soorten, smaken en aroma’s. Het bier dankt zijn lichtbittere smaak aan de Saaz-Saaz hop uit Tsjechië.

Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van natuurlijke gerst en er wordt geen maïs of brouwsuikers toegevoegd. Het Bolleke verrast door de typische, moutige smaak. Een aangenaam en licht speciaalbier dat smaakt naar meer. Alcoholgehalte: 5,2% Vol.

Cookie instellingen