Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Brouwerij De Koninck

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Brouwerij De Koninck

Brouwerij De Koninck is een bierbrouwerij uit Antwerpen (België) die is opgericht in 1833. Deze brouwerij heeft 4 bieren in het assortiment.

Koninck de
Wild Jo
De Koninck Triple d'Anvers

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

 • Ketels te huur

 • Proeflokaal

 • Restaurant

 • Rondleiding

 • Winkel

Biermerken van Brouwerij De Koninck

Brouwerij De Koninck heeft 4 bieren in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?

Voeg nu een bier toe van Brouwerij De Koninck!
 • Bolleke De Koninck - Pale Ale - 5,2%

  Deze Antwerpse klassieker valt meteen op door zijn intense mahoniekleur met een imposante en robuuste schuimkraag. Het aroma is complex met een toets van toffee, kastanje en onmiskenbare karamel. Daarnaast is het bier in geur enigszins licht gerookt, wat mooi in balans gebracht wordt door een duidelijk aanwezige fruitigheid, voornamelijk banaan, en een kruidige hoptoets afkomstig van de gebruikte nobele hopsoorten. Dit alles is ook terug te vinden in de smaak, die als aangenaam zacht ervaren wordt, met een nattigheid op de tong. Deze Special Belge is relatief bitter, maar de bitterheid blijft niet hangen en mondt uit in een volle, romige nasmaak.

 • Triple d'Anvers - Tripel - 8%

  Het aroma van Triple d’Anvers onthult onmiddellijk het gebruik van zorgvuldig geselecteerde moutsoorten, vleugjes caramel en biscuit verwelkomen de proever en zetten zich door in de mooie ronde smaak. Romige hazelnootcrème en een toets van vanille combineren aangenaam met de delicate kruidigheid van deze robuuste tripel.

 • Wild Jo - Blond - 5,8%

  Het wonderlijke aroma van dit bier is een resultaat van een gewaagde gisting met wilde gisten en een extra intense hopping van het bier. Onverwachte fruitige aroma’s met accenten van abrikoos en een waaier aan bloemige aroma ’s, waarvan de rozenaroma’s duidelijk herkenbaar zijn, domineren de neus van het bier. Daarnaast zijn er duidelijk fenolische impressies die het bier een ongetemd licht aards karakter geven. De smaak van het bier is aangenaam droog wat de duidelijk aanwezige bitterheid mooi naar voor brengt. Terwijl de bitterheid lichtjes doorsluimert in de nasmaak blijven de geuren van bloemen je reukorgaan uitdagen.

 • Lost in Spice - Blond - 5,2%

  Voor dit bier werd er stevig out of the box gedacht en lustig geëxperimenteerd met enkele toppers van kruiden zoals gember, kardemom en koriander om er maar enkele te noemen. Daarnaast dragen aroma’s van citrus en sinaasappelschil bij tot het complexe boeket aan smaken die prachtig gecombineerd zijn in dit uitermate verfrissend en zacht bier.

  Achtergrond informatie

  Vraag aan een Antwerpenaar om in enkele woorden zijn stad voor te stellen en je krijgt gegarandeerd het antwoord : "een bolleke Koninck".
  Weinig Antwerpse bedrijven hebben immers zo'n innige band met "'t Stad" en zo 'rijke traditie als Brouwerij de Koninck.

  Stadsbrouwerij De Koninck

  Grenspaal met gebeeldhouwde hand

  De geschiedenis van Brouwerij de Koninck begint in 1827 wanneer Joseph Henricus De Koninck herberg 'De Plaisante Hof' gelegen op de grens tussen Antwerpen en Berchem aankoopt. Op die plek stond een stenen grenspaal met een gebeeldhouwde hand waar kooplui tol betaalden. Deze grenspaal vindt u vandaag de dag nog tegenover Brouwerij de Koninck, op de hoek van het Prins Albertpark en de Albertlei.

  Joseph Henricus De Koninck sterft vrij jong en zijn echtgenote, Elisabeth Cop, hertrouwt in 1833 met natiebaas Johannes Vervliet. Deze beslist om de herberg om te bouwen tot een brouwerij onder de naam "Brouwerij de Hand" aan de Grote Steenweg te Berchem, naar de afbeelding op de grenspaal. Later verhuisd naar hoek Boomgaardstraat- Steenweg op Mechelen. De hand wordt vanaf dan vereeuwigd in het logo van de brouwerij.

  Expansie

  In 1912 wordt "Brouwerij de Hand" omgevormd tot "Brasserie Charles De Koninck" en eigenares Josephina De Koninck neemt graanhandelaar Florent Van Bauwel in dienst. Later wordt Van Bauwel bedrijfsleider. Deze zoekt na de Eerste Wereldoorlog voor het heropstarten van de brouwerij hulp bij Joseph Van den Bogaert, lid uit een bekende brouwersfamilie uit Willebroek en heeft als afgestudeerde aan de landbouw- en brouwerijschool van Leuven de nodige technische kennis voor de nieuwe brouwerij, om de brouwerij her op te starten.

  Met het duo Van Bauwel-Van den Bogaert begint de spectaculaire expansie van het bedrijf. In 1940 wordt Modeste Van den Bogaert, de zoon van Joseph Van den Bogaert, oorlogsvrijwilliger in Engeland en de brouwerij komt zwaar gehavend uit de oorlog. In 1949 neemt Modeste Van den Bogaert (27) de brouwerij over na de dood van zijn vader. Hij zal het bedrijf meer dan 50 jaar leiden. 1959 vindt de overname Brouwerij de Valk. De Valk wordt productie- en distributie-eenheid.

  Export

  Modest Van den Bogaert wordt in 1977 voorzitter van de Confideratie der Brouwerijen van België. Twee jaar later wordt er zo'n 50 miljoen euro gestoken in het stookhuis en bottelarijcomplex dat hierdoor 40.000 flesjes/uur aankan. Ook die tijd kwam de export naar Nederland, later ook Rusland, Zuid-Afrika, Frankrijk, Spanje en Japan goed op gang. Om de groei bij te kunnen benen werd er geïnvesteerd in een nieuwe brouwzaal die in 1995 werd geopend. 1995: opening nieuwe brouwzaal.

  Stillegging productielijn

  Beide zonen Dominique en Bernard Van den Bogaert nemen in 2002 de fakkel over, maar helaas niet altijd even succesvol. De productie daalde in 4 jaar van 130.000 hectoliter tot 80.000 hectoliter in 2005. De oorzaak was divers. Het bierverbruik in het algemeen daalde in West Europa en vele brouwers hadden last van de overheersing van Inbev en Alken Maes. Hierdoor was De Koninck verplicht om de productielijn drie vrijdagen per maand stil te leggen.

  In het jaar van het 175 jarig bestaan in 2008 ontvangen ze het Kwaliteitslabel Belgian Family Brewers.

  Overgenomen

  In 2010 wordt De Koninck overgenomen door Duvel Moortgat. Een overnamebedrag is nog niet bekendgemaakt. Heineken zou ook een bod hebben uitgebracht op De Koninck, maar vist dus achter het net.

  Door te investeren in beleving werd letterlijk leven in de brouwerij gebracht. De brouwerijsite werd omgetoverd tot een dynamische, creatieve hub in de stad. Naast de brouwactiviteit, is er een volledig vernieuwde brouwerijtour en werd ruimte opengesteld voor andere ambachten. Door de verhuis van de bottelarij, kwam er op de site namelijk plaats vrij om ook andere stielmannen die met evenveel passie voor hun vak bezig zijn als de brouwers van De Koninck, een vaste stek te geven. Zo verwelkomde de Stadsbrouwerij vanaf 2013 kaasaffineurs Van Tricht, slagers De Laet en Van Haver, chocolatier Jitsk, bakker Kenney van Hoorick, chef-kok Bert-Jan Michielsen en sommelier Luc Dickens, culinair fotograaf Tony Le Duc, bbq-kampioen Jord Althuizen,"¦ Stuk voor stuk toppers in hun vak die de bezoekers laten proeven van absoluut meesterschap waarbij handwerk nog steeds centraal staat.

  Lees ook

  Een onderscheidende beleving staat ook centraal in de vernieuwde, interactieve brouwerijtour die je helemaal onderdompelt in de wereld van Stadsbrouwerij De Koninck. Het is een heuse toeristische trekpleister voor jong en oud. Je doet de tour op eigen temp, zonder gids. In verschillende themaruimtes kom je alles te weten over Antwerpen als bierstad, het Belgische bierlandschap en het complete brouwproces. Tal van interactieve middelen en audiovisuele effecten zorgen voor een 360° totaalbeleving. De 4 meter hoge gang door de brouwhal is uniek in Europa. Aan het einde kan je bovendien proeven van het rijke bierassortiment.

  De brouwerij is dagelijks (behalve maandag) te bezoeken van 10u tot 18u en op zaterdag van 10u tot 20u. Voor tickets en info check je de website van de Koninck.

  Overnames door Brouwerij De Koninck

  Brouwerij De Koninck heeft 1 overname gedaan, namelijk Brouwerij de Valk in 1959.

  Brouwerij De Koninck in het nieuws

  Producten van Brouwerij De Koninck

  Bekijk alle producten van Brouwerij De Koninck die op dit moment te koop zijn.

  Cookie instellingen