Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Door Russische accijnsverhoging, bier 200 procent duurder

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Door Russische accijnsverhoging, bier 200% duurder

05 november 2009 om 14:46

De Russen binden de strijd met overmatige alcoholconsumptie aan. Om het bier drinken te beperken, introduceert het land mogelijk een forse accijnsverhoging.

Door Russische accijnsverhoging wordt bier 200 procent duurder
Carlsberg bier
Carlsberg Logo

 De Russische regering wil de accijns op bier fors verhogen om daarmee het alcoholgebruik in het land terug te dringen. Volgend jaar wordt bier daardoor zo’n 200% duurder. In 2011 komt daar nogmaals 10% bij en in 2012 nog eens 20%.

Lees ook

De Russische regering zegt op deze wijze de alcoholconsumptie in te willen perken. Bier neemt ongeveer een derde van de totale alcoholconsumptie voor zijn rekening. Het aandeel wodka bedraagt 66 procent.

De biersector wordt gedomineerd door vier grote spelers; Heineken, Carlsberg, Inbev en Efes. Vooral het Deense Carlsberg maakt zich zorgen. De brouwer heeft miljarden geïnvesteerd in het land en heeft inmiddels bijna de helft van zijn winst aan de Russen te danken. "We proberen de logica van het Russische voorstel te begrijpen", zegt Carslberg-bestuursvoorzitter Jorgen Rasmussen tegenover de zakenkrant. "Dit is niet de juiste manier om de alcoholconsumptie terug te schroeven. Dit zal hooguit de populariteit van wodka doen toenemen."
Carlsberg heeft zelfs aangekondigd de markt in zijn geheel te willen verlaten als de wet doorgang vindt. De wet levert de overheid op papier wellicht 1,6 miljard euro belastingen op, maar kost volgens de firma feitelijk 100.000 banen.

Het voorstel moet een aantal keer worden behandeld in de Russische Doema. Afwachten dus of we ook een Russische 'GoedkoopBier' moeten gaan lanceren om te zorgen dat het bier voor de Russen betaalbaar blijft .

Cookie instellingen