Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Drankbezit kinderen onder 16 jaar strafbaar

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Drankbezit kinderen onder 16 jaar strafbaar

12 juni 2007 om 20:26

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) overweegt met het strafbaar stellen van het bezit van alcohol de doorverkoop van drank door ouderen tegen te gaan. Jongeren onder de 16 jaar die met een fles drank over straat lopen, kunnen mogelijk een boete tegemoet zien.

Drankbezit kinderen onder 16 jaar strafbaar

Nu is de verkoop van alcohol aan jongeren onder de zestien al verboden. Met het verbod op bezit van alcohol wordt ook de aankoop strafbaar, zei Klink. Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) sprak onlangs met de gemeenten af dat deze mogen gaan beslissen of ze de leeftijdsgrens voor de verkoop willen verhogen van zestien naar achttien jaar.

Ook krijgen gemeenten de controle op de regels in handen. Daarvoor is nu nog de Voedsel- en Warenautoriteit de aangewezen instantie, maar deze heeft te weinig controleurs. Gemeenten mogen ook vergunningen van supermarkten voor drankverkoop gaan intrekken als deze zich niet aan de regels houden.

Deze nieuwe lijkt ons geen slechte zaak. Het is op dit moment gewoonweg te eenvoudig om als kind aan drank te komen. Je vraagt een ouder vriendje om wat te kopen en het wordt zo geregeld. Bovendien willen slijters, supermarktmedewerkers en horecapersoneel nog wel eens 'vergeten'  om naar een ID te vragen. Zowel de aankoper als verkoper zou volgens ons een stevige boeten moeten krijgen wanneer kinderen van 15 jaar of jonger proberen drank te kopen.

Cookie instellingen