Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Drankketen in Ede moeten sluiten

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Drankketen in Ede moeten sluiten

08 november 2007 om 10:51

Drankketen die niet voldoen aan de wettelijke eisen worden gesloten. En dat zijn eigenlijk alle keten die de gemeente Ede in het buitengebied kent. Alleen de zogenoemde huiskamerkeet mag blijven bestaan. Dat heeft het gemeentebestuur besloten.

Drankketen in Ede moeten sluiten

Lees ook

Aanleiding voor het besluit is het overmatige alcoholgebruik door jongeren. Afgelopen jaar moest drie keer de traumahelikopter eraan te pas komen, omdat jongeren door alcohol in totale ontreddering verkeerden, aldus wethouder Roel Kremers op een videoreportage van vk.tv.

Ede is daarmee de eerste gemeente die drankketen gaat verbieden. Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken heeft aangekondigd dat zij na een proef in Zwolle, waar drinkende jongeren harder worden aangepakt, zal besluiten of er een landelijke regeling komt die drankketen verbiedt dan wel toestaat. Nu verschilt de aanpak per gemeente.

Het Bureau Eerlijke Mededinging (BEM) voert al jaren strijd tegen de ongeveer drieduizend bierketen in Nederland wier bestaan indruist tegen de Wet Ruimtelijke Ordening en de Drank- en horecawet.

De meeste gemeenten gedogen de keten, omdat ze een maatschappelijke functie hebben voor de jeugd die ver buiten de grote steden woont. Jongeren gebruiken de drankketen om zich in te drinken alvorens te gaan stappen, maar vaak hebben zij geen alternatief. Daarom komen sommige plattelandsgemeenten voor de keten op. De gemeente Putten verloor deze strijd bij de Raad van State. De Gemeente Barneveld organiseert cursussen voor beheerders.

Volgens het gemeentebestuur van Ede loopt het alcoholgebruik vooral de laatste tijd de spuigaten uit, met negatieve gevolgen voor de gezondheid van de jongeren en de verkeersveiligheid. Een gast van een bierkeet in Ede bevestigt dat beeld voor vk.tv. ‘We drinken ons vol en gaan slapen.’ Er gaan zo’n dertig kratten bier per week doorheen, zegt hij.

Het gemeentebestuur van Ede treedt niet tegen alle caravans en schuurtjes achter in een tuin op. Een huiskamerkeet (voor vier tot zes personen) laat de gemeente ongemoeid, maar een buurtkeet (zes tot vijftien personen) en commerciële keten (meer dan vijftien personen) worden aangepakt. De commerciële keten direct, de buurtketen over een periode van vijf jaar.

Politie, justitie, GGD en scholen worden bij de sluiting betrokken. De instanties gaan ook ouders benaderen om alcoholmisbruik onder jongeren te voorkomen.

Cookie instellingen