Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Drinkgedrag sterkt te beinvloeden

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Drinkgedrag sterkt te beinvloeden

14 maart 2012 om 12:13

Uit onderzoek blijkt dat je meer drinkt in een gezelschap dat ook stevig drinkt.

Studenten drinken twee tot drie keer meer in gezelschap van zwaar drinkende leeftijdsgenoten dan wanneer ze aan de bar hangen met niet- of matige drinkers. Ze zouden getraind moeten worden onbewust drinkgedrag niet te imiteren: want deze jongvolwassenen zijn veel meer beïnvloedbaar dan ze zelf denken.

Die conclusies trekt Helle Larsen (32), post-doctoraal onderzoeker bij de UvA, in haar promotieonderzoek dat werd gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek(NWO).

Lees ook

Nepkroeg

Het onderzoek werd uitgevoerd op de Radboud Universiteit Nijmegen. Daar bestudeerde Larsen 500 tot 600 studenten(18-26 jaar) in de periode 2006 tot 2011. Dat deed ze in een nepkroeg. De jongvolwassenen kregen opdrachten in een laboratorium en mochten pauzeren in een barlab. Ze wisten niet dat daar het echte onderzoek plaatsvond, met een ingehuurde acteur, die flink dronk. ,,Dat is een unieke methode. Het geeft veel sterker het effect aan van de imitatie van leeftijdsgenoten dan een vragenlijst ooit had kunnen doen”, zegt Larsen. ,,Het ging trouwens om imitatiegedrag van onbekenden in een gezelschap, de studenten kenden elkaar niet.”

Zien drinken, doet drinken

Het Trimbos-instituut bevestigt dat bij alcoholinname onbewuste processen, zoals imitatie, een belangrijke rol spelen. ,,Zien drinken, doet drinken. Onbewust ja”, zegt Rob Bovens, onderzoeker bij Trimbos en lector Verslavingspreventie bij hogeschool Windesheim. Volgens Bovens hebben trainingen, vertaald naar de leefwereld van de jongvolwassenen, zin om deze onbewuste gewoontevorming te doorbreken. ,,Of denk aan een sportvereniging die in aanloop naar een belangrijke wedstrijd adviseert om niet te drinken.”

Veertig procent van de mannen tussen 18-24 jaar, en 12 procent van de vrouwen kan tot zware drinkers gerekend worden. Al noemt Larsen het speculatie, ze kan zich voorstellen dat bij nog jongere drinkers van 15, 16 jaar oud het imitatiegedrag een nog grotere rol speelt.

Radio interview met Helle Larsen

Cookie instellingen