Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Dubbel Gerste een uniek nieuw Delfts bier

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Dubbel Gerste een uniek nieuw Delfts bier

08 februari 2010 om 13:30

Bierhistorie Delft brengt een uniek bier naar origineel recept (o.a. met chocolade mout) op de markt.

Dubbel Gerste een uniek nieuw Delfts bier

Bierhistorie Delft brengt een uniek Delfts bier op de markt onder de naam Delfts Dubbel Gerste.
Aad van der Hoeven van Bierhistorie Delft heeft in het familie archief van de familie van Berckel die vanaf 1700 eigenaar was van Bierbrouwerij De Gekroonde P, die gevestigd was aan de Voorstraat en was de laatste bierbrouwerij in Delft, toen deze in 1922 zijn deuren sloot, een origineel recept gevonden van een bier wat men rond 1890 brouwde met de naam Dubbel Gerste. De van Berckel die toen de roerstok hanteerde was Cornelis Josephus van Berckel, hij was ook de laatste van Berckel die de brouwerij in zijn bezit had. In 1593 heette deze brouwerij Het Vliegende Hert en werd geleid door een vrouw. Rond 1700 kocht Bartholomeus van Berckel deze brouwerij en bouwde dit uit tot een van Delfts grootste en bekendste bierbrouwerij 

Het recept is door Huisbrouwerij Klein duimpje uit Hillegom tot een hedendaags drinkbaar bier gebrouwen. Het is een pittig en volmout bier, iets zoetig, hoppig en bitter van smaak. Om het bier goed donker van kleur te krijgen is er ook chocolade mout aan toegevoegd. Het bier bevat meer alcohol dan het vroeger bevatte, het is uitgekomen op 7.5 %. Het bier is ongepasteuriseerd en heeft nagisting op fles.

Lees ook

Bezoekers van de 2e bierhistorische dagen wat in het 2e weekend van september 2009 werd gehouden konden die dag al kennis maken met dit bier. Het ging toen nog over een proefbrouwsel. De bezoekers kregen een beoordelingsformulier en konden het bier ook een cijfer geven. Het werd dat weekend beoordeeld met een 8.5 en dat gaf van der Hoeven de doorslag om dit bier ook werkelijk op de markt te zetten.

 

Voor de 3e Delftse Bierhistorische dagen die in het 2e weekend van september van dit jaar wordt gehouden komt er weer een bier uit naar origineel recept van de gesloten bierbrouwerij De Gekroonde P. Wat dat voor oud biersoort wordt dat wil van der Hoeven nog niet vertellen. Kijk op www.bierhistoriedelft.nl voor meer informatie over bierbrouwerij De Gekroonde P.
 

Cookie instellingen