Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bier onder Brugge - bierleiding vervoert 4 miljoen liter

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Er stroomt bier onder Brugge!

29 september 2014 om 10:58

Brouwerij De Halve Maan gaat een 3 kilometer lange, ondergrondse bierleiding aanleggen in Brugge. De bierleiding moet vrachtwagens vol bier overbodig maken die nu steeds door het historische centrum rijden.

brouwerij de halve maan maakt bierleiding
Brugse Zot Dubbel

De Belgische brouwerij De Halve Maan heeft deze week van het Brugse stadsbestuur goedkeuring gekregen voor de aanleg van een pijpleiding die vier miljoen liter bier per jaar naar de bottelarij moet pompen. 

Bier sinds 1856 en steeds populairder

Brouwerij De Halve Maan uit Brugge maakt al bier sinds 1856. Sinds 2010 wordt het bier gefilterd, gebotteld en gedistribueerd vanuit een andere locatie, terwijl het daadwerkelijke brouwen nog steeds in de originele brouwerij gebeurt in het centrum van Brugge.

Omdat hun producten, zoals de Brugse Zot en de Straffe Hendrik, steeds populairder zijn geworden, is ook het aantal trucks toegenomen die van en naar de brouwerij rijden. Ruim 500 vrachtwagens per jaar manoeuvreren de nauwe straatjes en steegjes van de stad. 

Lees ook

Zesduizend liter bier per uur

Om heen- en weer rijden van vrachtwagens die het bier vervoeren te verminderen, heeft De Halve Maan besloten om een ondergrondse pijpleiding aan te leggen. Deze vervoert het bier van de brouwerij naar de bottelarij. Het nieuwe systeem zou zesduizend liter bier per uur, ongeveer 750 kratten bier per uur, kunnen transporteren, over een afstand van drie kilometer.

Goed voor het milieu

De aanleg van de bierleiding is ook goed voor het milieu. Het transport met trucks kan hierdoor tot 85 procent verminderd worden. Dit komt de drukte op de wegen in Brugge ook ten goede. "Het zal tien tot vijftien minuten duren voor het bier van de brouwerij naar de bottelarij is doorgepompt. Dit gaat honderden vrachtwagens uit het stadscentrum weg houden.", aldus CEO Xavier Vanneste.

Niet de eerste bierleiding

Brouwerij De Halve Maan is niet de eerste die komt met een bierleiding. in de Amerikaanse stad Cleveland heeft de brouwerij Great Lakes Brewing Company ook een bierleiding onder een straat aangelegd naar een café aan de overkant.

De redactie van Biernet gaat pleiten voor een  aftakking van de bierleiding naar het kantoor. Ideaal voor de vrijdagmiddagborrel!

Cookie instellingen