Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bierbrouwerij de Halve Maan

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bierbrouwerij de Halve Maan

Bierbrouwerij de Halve Maan is een bierbrouwerij uit Brugge (België) die is opgericht in 1856. Deze brouwerij heeft 9 bieren in het assortiment.

Straffe Hendrik Logo
Straffe Hendrik Xmas Blend fles en glas

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

  • Ketels te huur

  • Proeflokaal

  • Restaurant

  • Rondleiding

  • Winkel

Biermerken van Bierbrouwerij de Halve Maan

Bierbrouwerij de Halve Maan heeft 9 bieren in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?

Voeg nu een bier toe van Bierbrouwerij de Halve Maan!
  • Brugse Zot Blond - Blond - 6%

    Brugse zot is een evenwichtig doordrinkbaar bier met karakter. De smaak is fruitig en doet denken aan perzik. 

  • Brugs Tarwebier - Wit - 4,8%

    Brugs Tarwebier (Blanche de Bruges) valt meteen op door zijn verfrissende smaak met aroma’s van korianderzaad en curaçao sinaasappelschillen. Het bier heeft nagisting op fles, wat bijdraagt aan de volmondige smaak van het witbier. 

  • Straffe Hendrik Tripel - Tripel - 9%

    Straffe Hendrik Tripel heeft een frisse en bittere smaak.

  • Straffe Hendrik Quadrupel - Quadrupel - 11%

    Hoge en straffe smaak met een zuivere droogheid en toetsen van fruit.  Het bier zal over meerdere jaren een smaakrevolutie kennen.

  • Brugse Zot Dubbel - Dubbel - 7,5%

    Brugse zot Dubbel is in de mond droog met een licht zoetje van stroop. De smaak is aantrekkelijk zacht, maar met een vol mondgevoel. De nasmaak is lang met fijne lichte bitters.

  • Straffe Hendrik Xmas Blend - Quadrupel - 11%

    Straffe Hendrik Xmas Blend is een bier met rijke toetsen van de speciale mouten die worden gebruikt voor het Quadrupel bier. De combinatie van de smaak van houtgelagerd bier samen met jong quadrupel bier zorgt voor een unieke en krachtige blend. 

  • Brugse Bok - Bock - 6,5%

    Deze Brugse bok heeft een kruidige en fruitige smaak, wel heeft het bier een lichte bitter van karamel en rozijn.

  • Straffe Hendrik Heritage - Quadrupel - 11%

    De Straffe Hendrik Heritage is een Quadruppel bier met een bijzondere smaak. Door de bordeauxvaten waarop het bier een jaar heeft gerijpt heeft het een wijnachtige smaak. Dit bier van de Halve Maan heeft tonen van zoete azijn, rode druiven, rozijnen en een houtachtige ondertoon. Het schuim is vol en romig en zakt langzaam in elkaar.

Achtergrond informatie

Het stadsregister vermeldt al in 1564 het bestaan van een Brouwerij die Maene aan het Walplein. In 1856 werd Henri (Leon) Maes de eigenaar van het pand en hij bouwde Die Maene uit tot een moderne brouwerij genaamd De Halve Maan, ook wel bekent als Brouwerij Henri Maes. Men brouwde toen al eeuwen op een ambachtelijke manier troebel en zurig bier van hoge gisting met een beperkte houdbaarheid. De productie en verdeling gebeurde ook alleen maar in tonnen.
 

Op de Engelse toer

Zonen Henri II en Achère namen na de dood van Henri I in 1867 de brouwerij over. Henri II ging naar Engeland om de nieuwste technieken te leren omdat daar de industriële revolutie al zijn intreede deed. Later paste hij dit toe in Brugge. Zo werden bij De Halve Maan een mouterij en een eest opgetrokken en werden Engels gestijlde bieren zoals stout en pale ale gebrouwen. Nadat de broers in 1883 hadden geïnvesteerd in een moderne stoomketel, nam de productie gestaag toe. In 1905 overleden zowel Achère en Henri II echter al op jonge leeftijd en hun weduwen zetten de brouwerij voort.

Op de Duitse toer

In 1919 nam Henri III de touwtjes over van de beide weduwe. Op dat moment was Duitsland het toonaangevend land op brouwgebied, dus ging Henri daar extra brouwerskennis opdoen. Hier leerde hij er de bieren van lage gisting kennen en besloot om ook dergelijke bieren in Brugge te gaan brouwen. In 1928 investeerde hij daarom in nieuwe koelinstallaties, noodzakelijk voor het brouwen van dit type bier. Hij lanceerde "Bock", een licht pilsbier, wat de verkoop gevoelig deed stijgen. Tijdens de jaren '30 begon hij ook aandacht te schenken aan de nieuwste trends, softdrinks (cola en limonade) en waters. In 1946 nam hij de naastliggende Brouwerij Brugge Zeehaven over zodat men de noodzakelijke verbouwingen kon uitvoeren, nodig voor de stijgende productie. Het complex kreeg toen ongeveer zijn huidige vorm, met een koelschip, een grote moutvloer en een eest naar Duits model.

Ommekeer

In de jaren 1950 werd Henri IV ook in de brouwerij actief en kende be brouwerij ook toen weer een sterke groei, met thuisbezorging als grote troef. Het tafelbier en de "Domino"-limonades deden het toen erg goed. Men had een hele ploeg ter beschikking die met paard en kar en later met vrachtwagens in West-Vlaanderen dranken aan huis leverde. Tijdens de jaren '70 wijzigden de leefomstandigheden echter vrij drastisch, waardoor het sterktepunt van de brouwerij het zwaktepunt werd. Warenhuisketens werden steeds populairder, maar de brouwerij was te kleinschalig om daar te kunnen leveren.

Straffe Hendrik

In 1981 brouwde Henri IV, ondertussen met hulp van dochter Véronique, een speciaal "straf" bier van hoge gisting naar aanleiding van de inhuldiging van een beeld van Sint Arnoldus, de patroonheilige van de brouwers, in Brugge. Het bier kreeg de naam Straffe Hendrik en kende een groot succes. Tijdens de jaren '80 ging het roer om en vormde men de brouwerij om tot een huisbrouwerij, opengesteld voor het publiek. De voormalige bottelarijen en mouterij werden ingericht tot gelagzalen. Véronique Maes liet hierbij de industrieel archeologische site restaureren. Het merk en het handelsfonds van Straffe Hendrik werden in 1988 echter door Brouwerij Riva uit Dentergem overgenomen. De productie in Brugge werd sterk teruggeschroefd, om ze in 2002 uiteindelijk te beëindigen en in Dentergem voort te zetten.

Nieuwe start

Xavier Vanneste, zoon van Véronique Maes en de huidige bedrijfsleider, herstartte de brouwerij in 2005 na een grondige renovatie en modernisering van de brouwinstallatie. Het nieuwe bier Brugse Zot werd gelanceerd en viel onmiddellijk in de smaak, zowel in Brugge als ver daarbuiten. Na het winnen van verschillende prestigieuze kwaliteitsprijzen voor bier op het allerhoogste niveau, en door de stijgende populariteit ervan, moest de brouwerij in haar korte bestaan de capaciteit al meerdere keren zwaar uitbreiden.

Eveneens verhuisde in 2005 het Brouwerijmuseum van de voormalige brouwerij De Gouden Boom kwam naar de kelderverdieping van De Halve Maan, omdat de gebouwen aan een projectontwikkelaar waren verkocht.

Opnieuw Straffe Hendrik

Door het faillissement in 2007 van Liefmans Breweries met vestigingen in Oudenaarde en Dentergem kwam het biermerk Brugse Straffe Hendrik tijdelijk in handen van Duvel Moortgat. In 2008 sloot De Halve Maan een koopovereenkomst met Duvel Moortgat voor het merk en besloot De Halve Maan Straffe Hendrik opnieuw te brouwen zoals dat oorspronkelijk werd gedaan, omdat Liefmans er een namelijk een blonde en bruine versie van respectievelijk 6 en 8,5% van had gemaakt.

Eigen bottelarij en logistiek centrum

Vanaf de zomer van 2010 beschikt de brouwerij ook over een eigen bottelarij en logistiek centrum beschikken op het bedrijventerrein Waggelwater. Deze activiteiten werden tot dan toe uitbesteed. Voor de nodige installaties werd de Brauerei Wolf in het Duitse Fuchsstadt overgenomen, ontmanteld, waarna de bottellijn en de vatenlijn naar Brugge werden overgebracht.

Succesbier Brugse Zot

Brugse Zot Blond In Brouwerij de Halve Maan staan voor het einde van mei 2011 vier nieuwe biertanks met een inhoud van elk 38.000 liter. Hiermee kan de brouwer van het Brugse Zot bier haar brouwcapaciteit verdubbelen. Met een investering van 1,2 miljoen euro zal in het hart van Brugge straks 45.000 hectoliter bier per jaar worden gebrouwen.

Lees ook

Bier Pijpleiding

In september 2016 werd een innovatie bier pijpleiding in gebruik genomen. Deze 3,2km lange leiding pompt bier van de brouwerij in het centrum van Brugge naar de bottelarij aan de rand van de stad.

Overnames

Brauerei Wolf - Fuchsstadt (2010)

Bierbrouwerij de Halve Maan in het nieuws

Cookie instellingen