Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Fabels over alcohol ontkracht

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Fabels over alcohol ontkracht

11 december 2012 om 14:01

Het grootste deel van de Nederlanders denkt goed op de hoogte te zijn van feiten en fabels rondom de effecten van alcohol, maar blijkt dat in de praktijk niet te zijn. Veel fabels worden nog steeds voor waar aangenomen. Om meer inzicht te geven in de échte effecten van alcohol lanceert Drinkwijzer vandaag het Drinkwijzer Model.

Drinkwijzer logo

Lees ook

In het Drinkwijzer Model staan de zes belangrijkste factoren centraal die van invloed zijn bij het drinken van alcohol. Ook wordt duidelijk wat de onderlinge samenhang tussen deze factoren is. Van de ondervraagde personen wist 46 procent niet dat postuur een belangrijke factor is. Bijna 40 procent was er niet van op de hoogte dat het geslacht van invloed is op de invloed van alcohol. Van de meer voor de hand liggende factoren als de hoeveelheid drank en het tijdsbestek waarbinnen dit genuttigd wordt is de gemiddelde Nederlander wél goed op de hoogte. 

De top vijf fabels

  • Van alcohol word je dik (78%)
  • Het effect van alcohol is groter als je alles door elkaar drinkt (74%)  
  • Een glas bier bevat evenveel Kcal als twee bruine boterhammen met kaas (69%)  
  • Als je door een rietje drinkt word je sneller dronken (66%)
  • Door veel te bewegen en te zweten breekt je lichaam de alcohol sneller af (49%)
Terwijl de fabels vaak voor feiten aangezien worden, worden de feiten die de ondervraagden voorgelegd kregen meestal wel als zodanig herkend. Zo weet 81% van de ondervraagden dat een volle maag er voor zorgt dat het effect van alcohol minder groot is. Op het gebied van de standaardglazen schiet de kennis nog wel wat tekort: slechts 48% weet dat in een glas bier evenveel alcohol zit als in een glaasje jenever.

Mannen weten het beter

Opmerkelijk is dat vrouwen over het algemeen minder goed op de hoogte zijn van de effecten van alcohol. In de top vijf van fabels scoren mannen bij drie van de vijf vragen aanzienlijk beter, waarbij het verschil oploopt tot 16%. Ook het herkennen van de feiten gaat de mannen makkelijker af: Hier weet 59% dat er in een bierglas evenveel pure alcohol zit als in een glas jenever, van de vrouwen weet maar 36% dat.

Doe de test

Zelf weten hoe goed jij op de hoogte bent op het gebied van alcohol? Doe de de test.
Ben je benieuwd welke invloed jouw alcoholconsumptie op jouw hebben? Kom erachter aan de hand van het drinkwijzer model.
 
Bekijk hieronder een filmpje over fabeltjes van alcohol

Cookie instellingen