Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Fietsers opgepast voor de blaastest!

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Fietsers opgepast voor de blaastest!

30 januari 2007 om 09:35

Dat autobestuurders keihard worden aangepakt met betrekking tot alcohol achter het stuur is hartstikke goed. Maar dat fietsers nu ook niet meer mogen drinken???

Fietsers opgepast voor de blaastest!

Lees ook

Sporters die wel een glaasje lusten, moeten op de Veluwe er rekening mee houden dat ze aangehouden kunnen worden voor het afleggen van een blaastest. Chef Bert Bultman van het politiedistrict Noordwest-Veluwe heeft namelijk aangekondigd fietsers én scooterbestuurders die vanaf een sportkantine komen, streng te controleren.

Bultman ziet de controles als één van de mogelijkheden om het alcoholgebruik onder jongeren aan te pakken. Het drugs- en alcoholgebruik onder jongeren baart hem nog steeds grote zorgen. Het is volgens hem 'gewoon' dat men in het Veluwse uitgaanscircuit speed gebruikt in combinatie met grote hoeveelheden alcohol. ''In dat opzicht doen we niet onder voor het westen van het land, zij het dat het daar meestal nog alleen gaat om misbruik van of drugs of alcohol. Dat noodzaakt ons het alcoholgebruik onder jongeren hard aan te pakken maar ook meer te doen aan preventie. Als politie treden wij tegen overtreders hard op.''

Dat alcohol op een scooter verboden is, zal de meesten niet vreemd in de oren klinken. Je kunt ook je autorijbewijs kwijtraken als je dronken op een brommer of scooter zit. Dronken op de fiets is eveneens strafbaar. Het is namelijk verboden een voertuig te besturen onder invloed. Dat geldt dus ook voor het rijden op een fiets.

Er bestaat wel vaak verwarring over de vraag of een fietser met een rijbewijs óók dat document kan kwijtraken als hij dronken fietst. De politie wil het namelijk nog wel eens invorderen om te voorkomen dat iemand alsnog dronken in zijn auto stapt. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat meldt daar echter over op haar website: ''Als u dronken op de fiets wordt aangehouden, kan uw rijbewijs niet worden ingevorderd door de politie.''

Cookie instellingen