Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Finnen onderzoeken stokoud biertje

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Finnen onderzoeken stokoud biertje

11 februari 2011 om 12:08

Afgelopen zomer vonden duikers in een scheepswrak vijf flessen bier uit het begin van de achttiende eeuw. Finse onderzoekers proberen nu het recept daarvan te achterhalen.

Finnen onderzoeken stokoud biertje

oud bier testen oud bier onderzoeken De flesjes bevatten, zo beweert het onderzoekscentrum VTT, een van de oudste bewaard gebleven bieren ter wereld. Lijkt dat qua smaak en brouwproces op wat momenteel wordt geschonken? Dat zal VTT de komende maanden proberen te achterhalen, onder meer door te kijken wat voor bacteriën er in het bier voorkomen, DNA-onderzoek te doen en via chemische analyse de ingrediënten te achterhalen.

Lees ook

Natuurlijk zullen de resultaten van het onderzoek voer zijn voor geschiedkundigen. “Het is erg interessant om te achterhalen wat voor gist is gebruikt en hoe de kwaliteit van het bier was”, zegt een woordvoerder van VTT.

Maar er speelt nog een tweede agenda: de provinciale overheid van de Finse (maar Zweedstalige) Ålandeilanden, waar het wrak met de bierflessen werd gevonden, wil het bier opnieuw op de markt brengen als het recept eenmaal is achterhaald. Of dat een drankje oplevert waar de hedendaagse zuipschuit niet direct van over zijn nek gaat, moet uiteraard nog blijken.

Cookie instellingen