Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Geen bier op WK voetbal in Qatar

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Geen bier op WK voetbal in Qatar

10 november 2016 om 14:07

Op het WK voetbal van 2022 in Qatar zal geen bier en geen alcoholische dranken verkocht worden op publieke plaatsen en in de voetbalstadions.

Hassan Al-Thawadi

Voetbal kijken en een biertje erbij, het is heel normaal voor ons. In Qatar is dat heel anders, waar geen alcohol op openbare plaatsen gedronken mag worden. En met het WK voetbal in 2022 betekent dat dus geen bier voor de voetbalsupporters in het stadion, maar ook daarbuiten.

Bier drinken op Wk voetbal Qatar

Alcoholverbod

Hassan Al-Thawadi, de voorzitter van het organisatiecomité, heeft laten weten dat er tijdens het WK gewoon een alcoholverbod zal gelden in de stadions en de straten van Qatar. "Wij zijn tegen alcohol in de stadions en de omgeving daarvan", zo laat hij duidelijk weten.

Lees ook

Het alcoholverbod is nog niet besproken met wereldvoetbalbond FIFA. "Ik weet dat de FIFA druk uitoefent op Rusland (waar in 2018 het WK voetbal is, red.) om sommige wetten te veranderen. Maar ons standpunt is duidelijk: "We zullen alleen dingen aanpassen die in lijn zijn met de wetten en tradities in Qatar", aldus de uitgesproken Al-Thawadi.

Geen bier op WK is nog nooit voorgekomen

Met die starheid over de regels moet de FIFA alweer plooien. Want het is nog nooit gebeurd in de geschiedenis van de Wereldbeker dat er geen drank geserveerd wordt. Dat er in de stadions geen drank geserveerd wordt is niet uitzonderlijk, ook in Frankrijk was dat op het EK bijvoorbeeld niet het geval: alle bier was er alcoholvrij. Maar bier is wel altijd deel van een WK geweest: rond het stadion vloeide overal de drank rijkelijk.

Zo reageerde de FIFA erg agressief toen Brazilië in 2014 nog suggereerde dat drank in voetbalstadions gebannen zou worden. Maar de secretaris-generaal Jerome Valcke reageerde toen fel: "Alcoholische drank is altijd deel geweest van een FIFA-wereldbeker, en dat zal nu niet veranderen. Excuseer als ik een beetje arrogant klink, maar dit is gewoon niet iets waarover we gaan onderhandelen." Budweiser, het grote Amerikaanse merk van AB Inbev, is de hoofdsponsor van de wereldbeker.

Cookie instellingen