Anheuser-Busch Inbev Brouwerij

Gegevens brouwerij
Land
Provincie
Locatie brouwerij
Brouwerijplein 1
Plaats
Actieve brouwerij
Ja (15 jaar actief)
Opgericht in
2004
Voorzieningen
Proeflokaal
Restaurant
Rondleiding
Ketels te huur
Winkel

Biermerken van Anheuser-Busch Inbev Brouwerij

Anheuser-Busch Inbev Brouwerij in het nieuws

AB InBev krijgt EU-boete vanwege machtsmisbruik

TivoliVredenburg en AB InBev verlengen partnership met vijf jaar

Budweiser brouwt bier om vijftigste verjaardag van de maanlanding te vieren

Achtergrond informatie

Anheuser-Busch InBev is de grootste brouwerij ter wereld! In 2016 was AB InBev al wereldwijd marktleider. Dat weerhield de bierreus er echter niet van om de nummer twee van de wereld (SABMiller) in te lijven. Met die fusie versterkte AB InBev haar dominantie in de bierwereld.

Ontstaan AB InBev

Interbrew ontstond in 1988 uit een fusie tussen twee brouwerijen: de Brouwerij Artois uit Leuven en de Brouwerij Piedbœuf uit het Waalse Jupille. In 2004 ontstond InBev uit een fusie tussen het Belgische Interbrew en het Braziliaanse AmBev. De brouwerij heeft op deze manier haar toekomst structureel veilig gesteld en haar concurrentiepositie verstevigd. 

Kritiek op de gevaren koers
Deze koers zorgde echter ook voor kritiek, voornamelijk uit de hoek van bierverenigingen en caféhouders. De brouwerij schenkt tegenwoordig meer aandacht aan de omzet en minder aan bijvoorbeeld bijzondere authentieke bieren met een kleinere winstmarge, zoals de Belle-Vue Selection Lambic. Die laatste worden langzaam van de markt verwijderd. Ook in deze strategie zijn de glazen voor caféhouders vergroot, zodat het aantal pintjes per vat verkleint wat meer omzet voor InBev betekent maar minder voor de uitbater.

Overname Anheuser-Busch
Op 12 juni 2008 maakte InBev bekend dat het een bod van 46 miljard dollar had uitgebracht op Anheuser-Busch om deze grootste brouwerij van de Verenigde Staten over te nemen. Nadat InBev het bod tot 52 miljard dollar verhoogde, nam de raad van bestuur van Anheuser-Busch op 13 juli 2008 het bod aan. Door deze overname werd InBev de grootste brouwerij ter wereld. De naam van het bedrijf werd nadien veranderd in Anheuser-Busch InBev.

Breed scala
Bekende Belgische bieren van deze groep zijn Belle-Vue, Hoegaarden, Hougaerdse Das, Jupiler, Leffe, Piedboeuf, Safir, Stella Artois en Vieux Temps. De groep is ook eigenaar van enkele Nederlandse biermerken, zoals Dommelsch, Hertog Jan en Oranjeboom.

Overname Corona

Na maandenlange onderhandeling is er dan eindelijk een principeakkoord. Bierconcern AB InBev en het Amerikaanse ministerie van justitie hebben overeenstemming bereikt rond de overname van de Mexicaanse brouwer Grupo Modelo. Daarmee is vanuit Amerika groen licht om het biermerk Corona dan eindelijk volledig onder Bierbrouwer AB InBev te laten vallen.

Inbev had al 50 procent van de aandelen maar wilde de volledige controle in handen krijgen over onder andere het biermerk Corona. De Amerikaanse autoriteiten probeerde hier een stokje voor te steken aangezien zij door de overname vreesden voor een concurrentie beperkende biermarkt in Noord-Amerika.

AB InBev heeft met Bud Light al het populairste bier van de VS in handen en Corona is het meest gedronken importbier op de Amerikaanse markt. Het bierconcern zal nu een aantal activiteiten afstoten. Daarover heeft zij met de Amerikaanse overheid een principeakkoord bereikt. De overname is overigens nog niet helemaal zeker aangezien de Mexicaanse autoriteiten ook nog hun goedkeuring moeten geven.

Heb je aanvullende informatie over deze brouwerij of een interessante foto, contact ons.

Locatie brouwerij


4 reacties

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Hennie Huisman (gast) op 24-06-2015 om 23:37:24

Wij zijn 4vrienden van ongeveer 60jaar en wandelen in heel Nederland honderden kilometers
We hebben alle vier een pet op van Jupiter maar die zien er niet meer uit.
Zouden we nieuwe kunnen krijgen!!,,
Vr Gr Henie Huisman. 0481-463810
Biezenkampstraat 43
6685AV. Haalderen
Nederland

Hennie Huisman (gast) op 24-06-2015 om 23:36:30

Wij zijn 4vrienden van ongeveer 60jaar en wandelen in heel Nederland honderden kilometers
We hebben alle vier een pet op van Jupiter maar die zien er niet meer uit.
Zouden we nieuwe kunnen krijgen!!,,
Vr Gr Henie Huisman
Biezenkampstraat 43
6685AV. Haalderen
Nederland

h v.d bosch (gast) op 06-12-2014 om 19:28:48

hallo ik heb 2 hele mooi grote bierpullen van anheuser-busch ik denk 1920 hoe kan ik daar meer over te weten komen gr hans

Hans Wilbrink (gast) op 16-03-2014 om 21:42:20

Geachte heer/ mevrouw,

Ik ben als liefhebber van Stella Artois op zoek naar bierglazen van Stella. Mijn dochter van 7 jaar doet in mei de heige communie uiteraard met Stella Artois van het vat. Helaas hebben we in ''Holland" weinig mogelijkheden om jullie mooie bier en bierglazen te kopen. Het is me wel gelukt om een Stella Artois te gaan schenken op haar communiefeest.

Ik zou echter heel graag een aantal originele Stella Artois willen hebben om het echte Stella Artois gevoek op Stella's feest te kunnen bieden.

Kunt U mij verder helpen

Ik hoor hel graag

Met vriendelijke groeten

Hans Wilbrink
H.wilbrink@home.nl
06-52370531